Geen vooruitgang in gesprek VN en Irak

AMMAN, 1 sept. De Iraakse minister van buitenlandse zaken en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, hebben gisteren in de eerste ronde van hun besprekingen in Amman over een mogelijke oplossing van de crisis in het Golfgebied kennelijk geen vooruitgang geboekt. Vandaag zouden de twee verder praten.

Perez de Cuellar verwelkomde in zijn ontmoeting met Tareq Aziz de aangekondigde vrijlating van Westerse vrouwen en kinderen, maar hij zei dat dat niet genoeg was. Perez heeft Irak gemaand alle gijzelaars vrij te laten, zoals is geeist door de Veiligheidsraad. Hij noemde de huidige situatie 'uiterst gespannen'.

'Een oplossing voor dit uiterst complexe vraagstuk kan niet een paar uur worden bereikt', aldus Perez.

Tareq Aziz verklaarde na afloop dat hij Perez had gezegd dat alle buitenlanders kunnen vertrekken in ruil voor garanties dat de door de Amerikanen geleide legermacht in Saoedi-Arabie geen aanval op Irak lanceert. Irak wil geen oorlog, zei Aziz, maar hij gaf geen enkele aanwijzing dat de Iraakse troepen daadwerkelijk Koeweit zullen verlaten, zoals ook door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is geeist. Perez de Cuellar is 'meer dan welkom' indien hij naar Irak wil reizen, zo zei Aziz. (Reuter, AP)