Fregatten gaan naar de Straat van Hormuz

DEN HAAG, 1 sept. De twee Nederlandse fregatten gaan opereren in de Straat van Hormuz. Voor controle op naleving van het VN-handelsembargo tegen Irak zullen zij 'beheerste dwang' gebruiken.

Dit kan oplopen van aanhouding, intimiderende manoeuvres tot schoten voor de boeg. Voor groter geweld is toestemming nodig van de minister van defensie. Dit heeft premier Lubbers gisteravond na afloop van het kabinetsberaad meegedeeld.

Het bevoorradingsschip Zuiderkruis wordt op dit moment niet voor de Nederlandse schepen in het Golf-gebied ingezet, zei Lubbers. Nederland werkt in de Straat van Hormuz, de nauwe doorgang naar de Perzische Golf, samen met de Belgische marine, die twee mijnenvegers heeft uitgestuurd en een klein bevoorradingsschip. Aan boord van de Belgische mijnenvegers zullen zeven Nederlandse mariniers voor luchtverdediging zorgen met Stinger-raketten. De fregatten varen formeel onder nationaal commando. Wel is er nauwe samenwerking met andere landen, met name voor bevoorrading en het uitwisselen van inlichtingen. Over een thuishaven noch over de duur van de operatie is iets bekend.

De Verenigde Staten hebben Nederland de laatste weken bij herhaling gevraagd opgave te doen van transportmiddelen, vliegtuigen en schepen en middelen tegen chemische oorlogvoering waarover Nederland van overheidswege of particulier beschikt, aldus premier Lubbers. De laatste dagen vraagt Washington ook of zij zonder kostenberekening ter beschikking kunnen worden gesteld. Nederland is het gevraagde aan het inventariseren en heeft overleg met de Europese partners over het Amerikaanse verzoek. Een besluit is nog niet genomen. De Verenigde Staten verzochten Nederland niet om financiele steun.

Premier Lubbers voelt zich niet aangesproken door mevrouw Thatcher die van mening is dat alleen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk adequaat op de Golf-crisis hebben geregageerd. 'We hebben de beste spullen gestuurd die we hebben met een gemotiveerde bemanning. De schepen hebben een goede uitrusting ondermeer tegen een aanval van Exocet-raketten, aldus de premier. Europa staat volgens hem schouder aan schouder en levert een behoorlijke bijdrage.'