Francaise wint overtuigend wegwedstrijd op WK Japan

UTSUNOMIYA, 1 sept. De Francaise Catherine Marsal is vanochtend in Japan wereldkampioene wielrennen op de weg geworden. De 19-jarige rijdster uit Avency bij Metz triomfeerde in Utsunomiya op een bijzonder overtuigende wijze. De Nederlandse topper Leontien van Moorsel startte wegens ziekte niet.

Marsal had aan de finish van de 72 kilometer lange rit onder een brandende zon meer dan drie minuten voorsprong op haar grootste rivalen, de Amerikaanse Ruthie Matthes (zilver) en de Italiaanse Luisa Seghezzi, die de bronzen medaille veroverde. De eerste Nederlandse was de kleine Cynthia Lutke Schipholt, die op de negende plaats beslag legde. Marsal is in wielerland geen onbekende. Vorig jaar finishte ze in de strijd om de Regenboogtrui in het Franse Chambery als tweede achter haar befaamde, bijna onverslaanbare landgenote Jeannie Longo, die de wereldtitel in 1985, 1986 en 1987 binnenhaalde.

Catherine Marsal, die in Japan in de tweede van de vijf ronden wegsprong, won dit seizoen de Ronde van Texas, de Tour, de l'Aude, de Italiaanse Giro, de Ronde van Noorwegen en de Franse titel. Enkele uren voor het begin van het WK besloot bondscoach Piet Hoekstra dat Van Moorsel niet zou deelnemen. De 22-jarige Brabantse, in Japan al twee keer goed voor goud, was verre van fit. Hoekstra: 'Voorhoofdsholte-ontsteking is een te groot woord, maar Leontien was flink verkouden en haar polsslag was 15 hoger dan normaal. De dokter van onze ploeg zei dat ze maar voor 80 procent in orde was. Zelf wilde ze desondanks meedoen. Ik heb haar tegengehouden en haar naar bed gestuurd. Na die twee prachtige WK-titels (op de achtervolging en de 50 kilometer ploegentijdrit, red.) zou een tegenvaller veel van de hier door haar verworven glans weghalen. En dat zou toch zonde zijn.'