Foto

In het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn aan de Wilhelminakade in Rotterdam is gistermiddag de tweede Foto Biennale Rotterdam geopend. Volgens de organisatoren moet deze tweejaarlijkse fotografie-manifestatie uitgroeien tot 'een internationale ontmoetingsplaats voor fotografen, conservatoren, critici, uitgevers, galeristen en andere geinteresseerden'.

De hoofdtentoonstelling van de Biennale wordt gehouden in het HAL-kantoor. Deze expositie, met de titel Op-positions, probeert de inhoud van het begrip 'documentaire fotografie' opnieuw vast te stellen. Dat zou nodig zijn, omdat de oude positie van de documentaire fotografie is uitgehold door de steeds grotere rol van de televisie. Documentaire fotografen zoeken ook naar andere 'podia' dan krant of geillustreerd tijdschrift: gewoonlijk een tentoonstelling van hun werk, of een publikatie in boekvorm.

Van deze'nieuwe context' voor de fotodocumentaire stelde de Biennale een divers overzicht samen 'van uitermate stil en terughoudend tot zichzelf overschreeuwend en geensceneerd' uit het werk van 38 fotografen uit Brazilie, Canada, Japan, de Sovjet-Unie en Nederland. De manifestatie duurt tot en met 14 oktober. (Foto NRCHandelsblad/Chris de Jongh)