EG: Sanering Surinaamse economie is pijnlijke taak

PARAMARIBO, 1 sept. De wisselkoers aanpassen, algemene subsidies stopzetten, het ambtenarenapparaat saneren, het begrotingstekort terugdringen, nieuwe belastingmaatregelen treffen en verliesmakende staatsbedrijven afstoten. Dit is het ingrijpende advies van Britse deskundigen die door de Europese Gemeenschap zijn aangetrokken om een aanpassingsprogramma voor de Surinaamse economie te ontwerpen. De deskundigen van het Britse adviesbureau Coopers and Lybrand noemen het saneren van de Surinaamse economie een 'mammoet-taak die zeer pijnlijk zal zijn'.

De deskundigen noemen het begrotingstekort in Suriname 'het ergste in de wereld, rekening houdend met het nationaal inkomen'. De Surinaamse regering moet binnen enkele weken aangeven of ze het met de aanbevelingen eens is. Alleen dan zal de EG, die het economische aanpassingsprogramma helpt opstellen, haar werkzaamheden voortzetten. Sanering van de Surinaamse economie is tevens voorwaarde voor financiele hulp van de EG. In oktober moet de studie worden voortgezet.

Suriname koos voor het opstellen van een aanpassingsprogramma door de EG, omdat deze meer dan andere internationale organisaties aandacht zou besteden aan de sociale gevolgen van sanering van de economie. Vice-president Henck Arron zei in juli, toen de adviseurs Suriname bezochten, dat sociale scheefgroei moet worden voorkomen. Volgens hem zou de regering niet met een aanpassingsprogramma moeten wachten tot het moment waarop men zou ervaren dat 'de prijs voor aanpassing zeer pijnlijk hoog zou zijn'. De regering heeft nog niet op het tussentijdse rapport gereageerd. De Surinaamse deskundigen, die met de commissie samenwerkten, zouden het wel eens zijn met de voorgestelde 'noodzakelijke, pijnlijke', maatregelen.

President Ramsewak Shankar zal maandag in het parlement het economische beleid voor 1991 uiteenzetten bij de indiening van de begroting voor volgend jaar. (ANP)