Dow Jones hoger bij laag volume

NEW YORK, 1 sept. Op Wall Street leek het alsof de handelaren een paar uur te vroeg aan hun weekeinde waren begonnen: het volume daalde tot het laagste niveau dit jaar. De Koeweitcrisis leverde weinig nieuws dat tot kopen kon aanzetten. De koersindex steeg licht, ondanks hogere olieprijzen.

Het Dow Jones-gemiddelde eindigde 21,04 punten hoger op 2.614,36. Niet meer dan 96,5 miljoen aandelen wisselden van eigenaar, het laagste aantal sinds december vorig jaar, toen 77,6 miljoen stukken werden verhandeld. De komende week verschijnen er bovendien nieuwe cijfers over de staat van de Amerikaanse economie, die, zo verwacht men, ook voor pessimisme aanleiding zullen zijn.

Omdat de handelaren niet veel trek hadden was de effectenmarkt grotendeels in handen van de computerprogramma's, die reageerden op de schommelende olieprijs.

Op de olietermijnmarkten zette de Koeweitcrisis namelijk wel aan tot kopen: het gebrek aan nieuwe ontwikkelingen werd daar geintepreteerd als het voortduren van een uiterst onzekere situatie. De oliehandelaren wilden pas aan het weekeinde beginnen met afgedekte risico's. In de Verenigde Staten zijn de markten maandag gesloten in verband met Labor Day. In New York steeg de prijs voor West Texas Intermediate met 55 dollarcent naar 27,32 dollar. Eerder was de prijs voor Noordzee-olie, Brent, in Londen gesloten op 26,60 dollar. Een week geleden werd voor Brent nog 30 dollar per vat betaald. Ook de handel in dollars op de Europese markten had te lijden van het extra-lange, onzekere weekeinde. De omzet was op alle beurzen matig. In Frankfurt sloot de munt hoger op 1,5750 mark, terwijl in Parijs de waarde daalde tot 5,2524 franc. In zowel Londen als Zurich sloot de goudprijs lager: Londen noteerde een slotkoers van 384,50 dollar vergeleken met 389,50 een dag eerder. (Reuter, AP)