De wereld een markt

De stormachtige ontwikkelingen in de Golf kwamen enigszins tot rust en de financiele markten reageerden opgelucht. Maar onzekerheid over de afloop van de crisis beinvloedden de markten tegen het einde van de week.

Maandag stegen de koersen op Wall Street met 78,71 punten, in Tokio met 4,4 procent en in Frankfurt met 6,1 procent. De olieprijs viel terug van meer dan 30 dollar per vat, goud verloor zijn glans en daalde 27 dollar per troy ounce tot onder de grens van 400 dollar. Redenen voor de omslag in de stemming waren de aankondiging dat VN-secretaris-generaal Perez de Cuellar met de Iraakse minster van buitenlandse zaken zal praten en dat een meerderheid van de OPEC bereid leek om de olieproduktie tijdelijk te verhogen.

In Ierland kwam het parlement bijeen over de financiele problemen waarin Larry Goodman, de grootste vleesexporteur van Europa, door de boycot van Irak is terechtgekomen.

Dinsdag maakte Saddam Hussein bekend dat gegijzelde vrouwen en kinderen vrijgelaten zullen worden en dat Koeweit als 19-de provincie van Irak is ingelijfd. In de OPEC gingen tien van de dertien leden informeel akkoord met tijdelijke produktieverhoging door Saoedi-Arabie, Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela. De beurs van New York maakte pas op de plaats, de koersen in Tokio schoten 2,3 procent omhoog. Goud en olie zakten verder.

Woensdag formaliseerde de OPEC zijn akkoord en liep het beloofde vertrek van de vrouwen en kinderen uit Irak stuk op verwarring en bureaucratische chicanes. De prijs van Noordzee-olie zakte tot rond 25 dollar. Het Dow Jones-gemiddelde zette zijn herstel voort, de dollar krabbelde op en de obligatiekoersen in de VS gingen met sprongen omhoog. In Tokio daalden de koersen daarentegen met 3,2 procent en kwam de beursindex weer onder de grens van 25.000 yen uit vrees voor een Japanse renteverhoging. Donderdag begonnen de eerste gijzelaars druppelsgewijs Irak te verlaten. Perez de Cuellar kwam aan in Amman (Jordanie) voor een onderhoud met de Iraakse minister van buitenlandse zaken Aziz. President Bush verzocht om financiele steun van zijn bondgenoten om de Amerikaanse militaire operaties in de Golf te betalen. West-Duitsland, Japan, Saoedi-Arabie en Koeweit zouden samen een fonds van 10 miljard dollar moeten opbrengen om de operatie te financieren en om getroffen landen in de regio te steunen. Japan bood een miljard dollar ter ondersteuning van de veiligstelling van zijn olietoevoer.

De olieprijs bewoog zich weer naar boven, de Dow Jones zakte 1,5 procent en de Japanse effectenbeurs schudde een verhoging van het disconto, de officiele Japanse rente, met 0,75 procentpunt tot 6 procent van zich af. In Tokio stegen de koersen 3,11 procent. Goud krabbelde terug na de scherpe daling van de voorafgaande dagen.

Vrijdag bleven de financiele markten afwachtend. Tokio ging opnieuw omhoog, de Europese beurzen maakten pas op de plaats. De olieprijs bleef onveranderd op 26 dollar, het goud op 388,50 dollar. In Parijs kwam de International Energy Agency (IEA) bijeen om zich te beraden over de gevolgen van de Golfcrisis voor de energiebehoeften van de industrielanden. Noodmaatregelen of een beroep op de strategische oliereserves zijn nog niet nodig, wel zal krachtiger gestreefd worden naar energiebezuinigingen. Frankrijk kondigde aan lid van de IEA te zullen worden. Elders in de wereld bestond de grootste opwinding deze week uit de veroordeling van vier prominente zakenlieden in Londen. Sir Ernest Saunders, ex-topman van het drankenconcern Guinness, werd tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld in verband met financiele manipulaties bij de overnamestrijd om Distillers in 1986. Ook drie andere verdachten werden door een jury schuldig bevonden en vervolgens tot gevangenisstraffen veroordeeld.

In Zwitserland ging het proces van start tegen twee Libanezen in een geruchtmakende witwas-affaire, die vorig jaar al leidde tot het aftreden van minsiter van justitie Elisabeth Kopp.

De automobielindustrie kondigde grootscheepse saneringen aan: 35.000 banen weg bij Fiat, 5.000 bij Volvo. Op de etiketten van yuppie-water Perrier zal niet langer vermeld worden dat het 'natuurlijk koolzuurhoudend' is. Dat is namelijk niet waar. Perrier wordt kunstmatig van belletjes voorzien.

Volgens een rapport van de Colombiaanse politie en Interpol heeft West-Europa de VS als afzetmarkt voor cocaine overvleugeld. De cocaine bereikt de Europese markt via Spanje, Italie en vooral Nederland. Kassa.