De Klerk stelt zijn partij open voor niet-blanken

DURBAN, 1 sept. De Zuidafrikaanse president F. W. De Klerk heeft gisteren aangekondigd dat 'alle rassen' voortaan lid kunnen worden van de regerende Nationale Partij (NP). De Klerk zei op een bijeenkomst van zijn partij in Durban dat 'de bestaande restricties op het lidmaatschap van de NP in conflict zijn met het partijstandpunt tegen rassendiscriminatie en een obstakel zijn voor het vormen van allianties'. Het lidmaatschap van de NP, die sinds 1948 aan de macht is in Zuid-Afrika en het apartheidssysteem invoerde, was tot nu toe voorbehouden aan blanken. Volgens De Klerk, die tevens voorzitter is van de NP, had de partij bij de verkiezingen van 1989 van de kiezers al een mandaat ontvangen om leden van andere bevolkingsgroepen deel te laten nemen aan de politieke macht. 'Deling van de macht betekent automatisch een gezamenlijk besluitvormingsproces', zo zei De Klerk.

Een wet uit 1968, de Prohibition of Political Interference Act, bepaalt dat een politieke partij in Zuid-Afrika slechts een van de door apartheid gescheiden bevolkingsgroepen mag vertegenwoordigen. 'In het nieuwe Zuid-Afrika is samenwerking van een ieder die vindt dat zij bij elkaar horen geboden', zei president De Klerk gisteren. 'Racisme en apartheid hebben hun tijd gehad in Zuid-Afrika', vervolgde hij.

Het voorstel van De Klerk werd unaniem aangenomen door de twintig regionale partijdelegaties die in Durban bijeen zijn. Waarnemers menen dat de instemming van de delegaties een grote stap vooruit betekent op weg naar ontmanteling van het apartheidsysteem. Zij merkten echter op dat het nog zeker een jaar kan duren voordat de Nationale Partij in haar geheel akkoord gaat met het voorstel van De Klerk. Het Afrikaanse Nationale Congres van Nelson Mandela heeft het besluit van de Nationale Partij verwelkomd. 'Beter laat dan nooit', aldus woordvoerder Pallo Jordan, 'ik ben er zeker van dat er enkele zwarten zullen zijn die lid willen worden, al kan ik me niet voorstellen waarom.' Andreas Treurnicht, de leider van de Conservatieve Partij, die voor het handhaven van de apartheid is, betitelde de openstelling van de NP voor niet-blanken als politieke zelfmoord. 'De mensen hebben nationalisme nodig, geen integratie', meende Treurnicht. (AFP, Reuter)