Bouwman: 'Passiviteit bij hockeybond'

DEN HAAG, 1 sept. Volgens Mark Bouwman, trainer-coach van de hockeyers van HGC, heeft zijn ploeg afgelopen seizoen de landstitel gewonnen in een competitie die uitstraling mist. Hij vindt dat in de komende strijd in de hoofdklasse die morgen begint duidelijk moet blijken dat Nederland het beste hockeyland van de wereld is. 'Anders is er echt iets mis.'

Als landskampioen kwam HGC tijdens de vorige competitie niet meer dan een keer op tv met een samenvatting. Dat rekent Bouwman niet de omroepmensen in Hilversum aan, maar de spelers zelf en dan vooral die op het bureau van de hockeybond (KNHB). 'Zij moeten ervoor zorgen dat de competitie wel interessant wordt.' Bouwman verwijt de hockeybond een zekere passiviteit in zijn competitiebeleid. De Haagse coach is er bijvoorbeeld met vele anderen van overtuigd dat het invoeren van playoffs een verfrissing zal betekenen. Bondsvoorzitter Wim Cornelis meent te weten dat er binnen zijn bestuur een lichte voorkeur voor deze vorm is. Hij voorziet echter problemen met de tijd en zegt bovendien dat er dan voor de topspelers 'nog meer pieken zullen zijn'.

'En er is al sprake van een zekere overbelasting.'

Volgens Cornelis zal er met de verenigingen dit seizoen verder worden gepraat over een eventueel andere opzet van de competitie. 'De bond moet meer verantwoordelijkheid durven nemen', zegt Mark Bouwman. 'Er wordt veel te veel aan de mensen van de clubs overgelaten, maar die praten zoals de wind die dag staat.' De KNHB-bestuurders wijzen voortdurend op het boeiende slot van de vorige competitie. 'Maar', reageert Bouwman. 'Dat was puur toeval en kwam alleen omdat KZ op de valreep Kampong wist te verslaan.'

Hij stoort zich eraan dat er door de bondsmensen steeds wordt geroepen dat het zo toch allemaal goed gaat. 'Op internationaal niveau hebben we het momenteel gemaakt; wereldkampioen, al geplaatst voor de Olympische Spelen. Maar we moeten daarbij niet de fout maken de eigen competitie uit het oog te verliezen'. luidt de reactie van Cornelis.

Artiesten

Bouwman is echter van mening dat het drukke programma van het nationale elftal een negatieve weerslag heeft op het niveau van de competitie. Hij vindt dat Oranje alleen nog aan titeltoernooien moet meedoen. De coach van HGC heeft zich dan ook geergerd aan het evenement dat de KNHB in juni in Amstelveen organiseerde. 'Dat was puur voor de sponsors. De spelers werden daar gebruikt om de passieve recreanten te onderhouden.'

Volgens Bouwman waren de internationals op dat moment 'artiesten'. 'En het heeft me verbaasd dat de hockeyers zich zo makkelijk hebben laten gebruiken. Ze kregen er geen cent voor. En door dat toernooi konden ze ook niet zoals alle scholieren en studenten in die periode met vakantiewerk iets bijverdienen.' Bouwman zegt zich niet uit te spreken voor professionalisme binnen het hockey met winstpremies en vaste vergoedingen. 'Dan zou je de hele hockeywereld tegen je in het harnas jagen', beseft hij. Maar hij vindt wel dat de hockeyers vaker een blijk van waardering zouden moeten krijgen; ook bij de verenigingen. Bij zijn eigen club HGC gebeurt dat niet of nauwelijks. 'Daar voelen ze bij ons niets voor.'

Bouwman zegt ook niet in de clubkas te kunnen kijken. 'Maar als het de verenigingen zou worden toegestaan entreegeld te heffen bij de competitiewedstrijden zou een deel daarvan aan de spelers beschikbaar gesteld kunnen worden. Dat is toch geen verkeerde gedachte? Geld is niet vies.' Bouwman weet dat hij niet alleen staat in zijn mening. Hij wijst erop dat de sponsor van HGC, Raet, elke speler een litho schonk als beloning voor het kampioenschap en dat de winnaars van het internationale toernooi van Oranje Zwart in het afgelopen weekeinde een radio-cassetterecorder kregen. 'Dat is het begin.'

Volgens Bouwman komt er een tijd dat het gewoon is dat hockeyers bij de clubs worden beloond voor hun prestaties. 'Reclameborden langs het veld, shirtreclame, dat kon destijds ook allemaal niet. Maar het is er toch van gekomen. En dit komt er ook, eerst in de vorm van cadeautjes.' Bouwman heeft bij HGC de speler onder zijn hoede die het afgelopen seizoen waarschijnlijk de meest belaste hockeyer van Nederland is geweest, aanvoerder-spelverdeler Marc Delissen. Tijdens het toernooi in juni liep de middenvelder op zijn tandvlees. Delissen heeft nu ook afgezegd voor het toernooi om de Champions Trophy met het nationale team. Dat kon de student niet meer opbrengen. 'Hij leeft volgens een heel strak tijdschema. Eens wordt dat te veel', aldus Bouwman. Delissen wordt geacht weer voorop in de strijd te gaan nu HGC zijn eerste titel in de geschiedenis moet verdedigen. Coach Bouwman heeft vertrouwen in zijn captain. Hij zegt wel een zwaar seizoen te verwachten. Een tweede kampioenschap is zijn grote wens. 'De titel die na de eerste komt bepaalt je werkelijke niveau', weet Bouwman. Hij is ervan overtuigd dat de mannenploeg van HGC door de hockeywereld nog niet voor vol wordt aangezien. 'Andere clubs hebben een historie als landskampioen. Wij niet.'

Frustraties

Volgens Bouwman heeft de landstitel bij aantal leden van de Wassenaarse club de nodige frustaties weggenomen. HGC deed bij de mannen vele seizoenen een gooi naar de eerste plaats, maar miste steeds de boot. 'Sommige clubmensen hadden een houding gekregen van: het zal wel weer niets worden. De psychische gesteldheid van de vereniging heeft wel degelijk invloed op de selectie.'

In tegenstelling tot vroeger zette Bouwman aan het begin van de vorige competitie een target neer, het kampioenschap. Dat leek in eerste instantie verkeerd uit te pakken, want na vijf wedstrijden had HGC niet meer dan vier punten. 'Maar de sfeer binnen het team bleef goed en uiteindelijk hadden we de mazzel dat Kampong, de gedoodverfde kampioen, toch nog punten ging verspelen.' Voor Bouwman, een ras-HGC'er, betekende de titel een glorieuze rentree als trainer-coach bij de A-selectie. Hij was zeven jaar in functie toen hij besloot een stap terug te doen. In zijn laatste seizoen, 1986-87, was hij toen betrokken bij een conflict met een deel van het elftal. Dat eiste zijn vertrek, maar het bestuur koos partij voor de coach en verwijderde vijf spelers uit de selectie. Bouwman praat achteraf van 'een vervelende periode', maar is inmiddels de vijf 'rebellen' tegengekomen. 'En ik heb ze allen een hand gegeven.'

Bouwman zegt uiteindelijk op positieve wijze uit de strijd te zijn gekomen. 'Want als de mensen het objectief bekijken, blijven alleen de prestaties over. En daarmee bedoel ik die titel.'

    • Hans Klippus