Ajax weet geen raad met aanvalsdrift van Fortuna

SITTARD, 1 sept. Met ongecompliceerd maar aantrekkelijk voetbal hoopt Han Berger, de trainer van Fortuna Sittard, dat het stadion De Baandert komend seizoen wat voller stroomt dan de afgelopen jaren. Gisteravond kregen de Limburgse voetballiefhebbers al vast te zien op welke wijze Berger aan klantenbinding wil doen. Met tamelijk direct en fris voetbal zorgde Fortuna in Sittard dat Ajax zijn eerste punt van het seizoen moest inleveren: 1-1. Na het teleurstellende optreden in de eerste wedstrijd tegen FC Den Haag (0-0) kreeg Fortuna een stortvloed van kritiek over zich heen. Berger had aanvallend voetbal beloofd, maar daar bleek in het Zuiderpark in Den Haag weinig van. De Limburgse aanhang gaf de trainer en zijn ploeg echter nog het voordeel van de twijfel en kwam vrij massaal naar De Baandert (12.000 toeschouwers). Doelman Ruud Hesp: 'Berger heeft ons de hele week op ons donder gegeven. 'Ik wil aanvallend voetbal zien', riep hij steeds. Gelukkig zijn we hem vanavond redelijk tegemoet gekomen.'

Doufikar

Na het vertrek van onder meer Clayton (Volendam), Farrington (Hertha BSC) en Marcel Liesdek (FC Utrecht) moest Berger afgelopen zomer op zoek naar versterking. De spitsen die gisteravond de defensie van Ajax handenvol werk gaven, kwamen op een curieuze manier naar Sittard. Aziz Doufikar, de Marokkaanse voetballer die een groot deel van zijn leven in Nederland woonde en in zijn jonge jaren voor Ajax speelde, kwam de afgelopen drie seizoenen voor Espino in Portugal uit. Berger kreeg van Den Haag-trainer Co Adriaanse, die Doufikar nog kende van zijn periode bij PEC, de tip dat hij deze zomer transfervrij was.

Berger: 'Adriaanse heeft in Nederland altijd contact onderhouden met Abdoul, de broer van Aziz. Toen Co ergens las dat ik op zoek was naar een spits, die ook in het concept moest passen dat hij hanteert, was hij zo sportief om mij opmerkzaam te maken op Doufikar. Het was precies wat ik zocht. We hebben die jongen ongezien gecontracteerd. Het was alleen een beetje wrang voor Co, dat hij een paar weken later Harrie van der Laan kwijtraakte aan Feyenoord. Toen had hij Doufikar zelf goed kunnen gebruiken. Maar hij is zo correct geweest om zich niet te mengen in onze onderhandelingen. Er wordt weleens gezegd dat trainers niet goed met elkaar omgaan, maar dit bewijst toch het tegendeel.' Voor de andere aanvaller, de lange bonkige Fred de Jong, zocht Han Berger het in Nieuw-Zeeland. De 26-jarige zoon van Friese emigranten past als 'target-man' ook perfect in het ongecompliceerd soort voetbal dat Berger voor ogen heeft. De tip kwam dit maal van de bondscoach van Australie, Tom Anderson, met wie Berger enkele jaren geleden kennis maakte tijdens een toernooi in Zuid-Korea. De Jong is geboren in Nieuw-Zeeland en speelde de afgelopen jaren voor Marconi Sydney. Hij beschikt over een Nederlands paspoort. Berger: 'Ook dat is natuurlijk handig. Er zijn in West-Europa nog nauwelijks betaalbare spitsen te vinden. Deze jongen kostte ons niet meer dan een ton. We hebben hem wel eerst even bekeken. Chris Dekker heeft hem in Australie een week gevolgd.'

Exotisch

De Jong bezorgde Ajax-verdediger Danny Blind door zijn lengte en kopkracht een lastige avond. En dan te bedenken dat Fortuna niet kon beschikken over zijn beste spits, de Schot McLeod, die geblesseerd was. Behalve een Marokkaan, een Nieuwzeelander en een Schot beschikt de Limburgse club dit seizoen ook nog over een Canadees, de ex-Volendam-speler Randy Samuel. De zwarte verdediger schakelde Stefan Pettersson volledig uit. 'Het is zo een exotisch gezelschap geworden', grinnikt Berger. 'Maar het gaat erom dat we wat meer spektakel kunnen bieden. We hebben misschien de naam dat we tegen topclubs altijd goed presteren. Iedereen vergeet dan dat we vorig seizoen thuis alleen van FC Twente hebben verloren (2-3). En in die wedstrijd verspeelden we net deelname aan Europees voetbal. Dat mag dit seizoen niet meer gebeuren.' Leo Beenhakker verbaasde zich erover dat Fortuna in een week tijd een metamorfose had ondergaan. Maar ook Ajax was niet de ploeg die de afgelopen weken tegenstanders als Club Brugge, KV Mechelen en Willem II met de rug tegen de muur zette. Het Limburgse syndroom, dat al stamt uit de gouden jaren, heeft de Amsterdamse ploeg kennelijk nog niet losgelaten. Ajax miste in het basisteam Bryan Roy die 's middags op de begrafenis was geweest van zijn oma. Michel Kreek mocht om die reden voor het eerst vanaf het beginsignaal meespelen. Het jeugdtalent deed zijn best, maar ook hij kon Ajax niet het rendement bezorgen waar de ploeg naar op zoek is.

Dat gold eveneens voor Dennis Bergkamp die duidelijk zijn avond niet had. Pas toen Ron Willems in de ploeg kwam ging Ajax wat efficienter voetballen. Dank zij zijn kopkracht ontstond er tien minuten voor tijd een kluts-situatie waaruit Aron Winter een 1-0 achterstand wist weg te werken. De stunt waarop Fortuna hoopte na de fraaie goal van Marcel van Helmond, die de bal vanaf dertig meter in de rechter bovenhoek had geknald, werd daarmee gereduceerd tot een goede vorm van klantenbinding.