Zorgen in Moskou over beleid VS

MOSKOU, 31 aug. De Sovjet-Unie heeft zich bij monde van een onderminister en een generaal voor het eerst zeer kritisch uitgelaten over de samentrekking van Amerikaanse troepen in het Golfgebied.

De stafchef van de troepen van het Warschaupact, generaal Vladimir Lobov, en onderminister van buitenlandse zaken Aleksandr Belonogov, oordeelden gisteren dat de militaire aanwezigheid van de Amerikanen in de Golf tot een explosieve situatie leidt. Tijdens een zitting van de parlementscommissie voor internationale zaken zei Lobov dat de legering van honderdduizenden Amerikanen neerkomt op een 'verlenging' van de oostelijke flank van het NAVO-gebied tot aan Saoedi-Arabie en op een verandering van het militaire evenwicht in het gebied. Dat kan, zei hij, nadelige gevolgen hebben voor de Weense besprekingen tussen Oost en West over de vermindering van de conventionele bewapening. 'Bovendien ligt Irak maar tweehonderd kilometer van de grenzen van Georgie, Azerbajdzjan en Armenie, hetgeen de Amerikanen de kans geeft druk uit te oefenen op de gebeurtenissen in dit gebied', aldus Lobov.

Bij dezelfde gelegenheid zei onderminister Belonogov dat Moskou 'niet overloopt van vreugde' over de opbouw van de militaire aanwezigheid van de Amerikanen in de Golf. 'Op korte termijn wordt de situatie steeds explosiever. Op de langere termijn ontbreekt de garantie dat de VS Saoedi-Arabie verlaten wanneer de crisis voorbij is, ' aldus Belonogov.

De Sovjet-Unie heeft zich steeds krachtig uitgesproken tegen het Iraakse optreden tegen Koeweit en voor druk van de VN op Irak door middel van economische sancties. Nog gisteren stelde minister Sjevardnadze in een interview met een Japanse krant dat Irak zich uit Koeweit moet terugtrekken. Moskou staat echter zeer gereserveerd tegenover enig militair optreden buiten VN-verband om de eerbiediging van de sancties af te dwingen. (Reuter)