Youp van 't Hek wint kort geding tegen Sportpers

AMSTERDAM, 31 aug. De stichting Nederlandse Sportpers Service (NSP) moet 125.000 gulden betalen aan de cabaretier-sportcolumnist Youp van 't Hek of aan NRC Handelsblad als voorschot op de schade die zij hebben geleden door het optreden van de NSP inzake de accreditatie van Van 't Hek als sportjournalist tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Italie. De Amsterdamse rechtbankpresident mr. B. Asscher heeft dat gisteren bepaald in een tweede kort geding van NRC Handelsblad en Van 't Hek tegen de NSP. De hoofdredactie van NRC Handelsblad beraadt zich er nog op of zij het bedrag van 125.000 gulden zal innen. In een kort geding in maart vonniste Asscher dat de NSP de voetbalfederatie FIFA positief moest adviseren over een 'A-accreditatie' voor Van 't Hek als sportjournalist. De NSP vond dat de cabaretier geen perskaart toekwam omdat de journalistiek voor hem geen hoofdberoep is. De FIFA verleende de A-accreditatie op 7 mei, maar toen Van 't Hek in Italie arriveerde bleek dat er alleen een B-accreditatie klaar lag.