Vijfhonderdste uitzending van Jazzgeschiedenis

Zelf gaat Michiel de Ruyter er niets bijzonders aan doen, aan de vijfhonderdste uitzending van zijn Jazzgeschiedenis vanavond op radio 4. 'Daar houd ik niet zo van', kraakt zijn karakteristieke basstem. Het wordt dus een gewone uitzending in de serie die in oktober 1979 startte en die nu is aangeland bij de periode 1953-1958. 'Aanvankelijk had ik in mijn hoofd in twee jaar klaar te zijn, maar ik ging zo diep graven dat het al snel een beetje uit de hand begon te lopen. Maar ik dacht: waarom zou ik niet doorgaan.'

De Ruyter, die niet meer weet wanneer zijn eigen jazzgeschiedenis begon ('van huis uit ben ik opgevoed met klassieke muziek'), hoopt de serie over anderhalf a twee jaar te kunnen afronden. 'Ik ga volgend jaar met pensioen, maar Jazzgeschiedenis blijft nog wel even doorgaan. Ik wil bij het begin van de jaren '60 uitkomen. Ergens in 1992 zou het dan zo'n beetje afgerond zijn. En als ik er tijd voor krijg ga ik misschien daarna nog wel weer door.' Gevraagd naar reacties van luisteraars zegt De Ruyter: 'Er is een hele club van een paar honderd luisteraars die alles opnemen en die elkaars adressen hebben voor het geval ze er een keer niet zijn. We kregen namelijk zoveel verzoeken om kopieen, die we echter van de NOS niet mochten geven, dat we voor die luisteraars een mooie alfabetische lijst hebben gemaakt van hun adressen. Er zijn dus een paar honderd mensen die vrijdag voor de vijfhonderdste keer een cassette in hun recorder steken.' Met ingang van 6 oktober verhuist het programma overigens samen met Jazz uit het historisch archief van Pim Gras naar de zaterdagavond op radio 2. Jazzgeschiedenis, radio 4, 22.30 - 23.00u.

    • Bas van Lier