Uit de familie

Dat Staal Bankiers door Vendex wordt verkocht, is niet zo vreemd. De bank hoorde eigenlijk nooit in het concern thuis. Wel is het opmerkelijk dat Bank Brussel Lambert waarschijnlijk de koper wordt. Meestal houdt Vendex de zaken immers toch enigszins in de familie. Staal-voorzitter Van Hovell tot Westerflier bijvoorbeeld is niet alleen getrouwd met een dochter van de broer van Anton Dreesmann, maar kent de nieuwe Vendex-topman mr. J. M. Hessels ook goed uit de tijd dat ze samen in New York woonden.

Van Hovell heeft ook goede contacten met de effectenbank Warburg in Londen, dus die was een meer voor de hand liggende partner voor Staal Bankiers geweest. Maar misschien laten de Britten Staal voorbijgaan in de hoop dat Pierson toch uit de ABN Amro Holding wordt gelicht. Dan zullen ze echter wel een harde concurrent hebben aan Piersons oude partner, de Duitse Oppenheim-Groep, die intern bij Pierson de hoogste ogen lijkt te gooien.

ABN Amro

Volslagen geruisloos is de grootste aandelenemissie uit de geschiedenis van de Amsterdamse effectenbeurs een succes geworden. In het slechtst mogelijke beursklimaat, waarbij bankaandelen het internationaal erg slecht doen en grote namen als Citicorp of Dai-Ichi Kangyo minder kredietwaardig worden bevonden, krijgt ABN Amro Holding 1,3 miljard nieuw eerste klas risicodragend kapitaal, waarbij beleggers genoegen nemen met een lager rendement dan op de jongste staatslening.

Een knappe prestatie. De vraag blijft of de Nederlandse kapitaalmarkt wel groot genoeg is voor een bank die bij de grootste twintig in de wereld hoort. ABN Amro Holding is qua eigen vermogen ongeveer zo groot als Deutsche Bank of Hongkong and Shanghai Bank. Eind vorig jaar nam Deutsche Bank het Britse Morgan Grenfell over voor ruim 3 miljard gulden. Hongkong and Shanghai kijkt naar de Britse Midland Bank. Zulke grote stappen lijkt ABN Amro Holding niet te kunnen nemen. Misschien is dat wel zo goed. De ervaring leert dat minder dan de helft van overnemingen van banken echt succesvol is.

Uitgevers

Elsevier heeft, zodra het 33 procent Wolters-belang op een of andere manier is verkocht, eind van dit jaar bijna evenveel geld te besteden als de ABN Amro Holding nu van de beurs heeft gehaald. De sterke winstgroei van Wolters Kluwer, dat dit hele jaar net zoveel denkt te kunnen verdienen als Elsevier in de eerste zes maanden, bevestigt nog eens dat Elsevier het drie jaar geleden goed had gezien en dat Kluwer na afstoting van minder rendabele activiteiten winstgevender was te maken.

Wie vandaag drie jaar geleden een aandeel Wolters Kluwer kocht voor toen 31,50 gulden staat nu op 18,70 gulden winst. Wie toen een aandeel Elsevier kocht op 59,80 staat nu op 24,10 gulden winst. Wie toen een aandeel VNU kocht is minder goed af. Het aandeel is nu tien gulden minder waard dan de 92,50 van vandaag drie jaar geleden. VNU probeert maar steeds de onderneming via groei op de professionele markt minder conjunctuurgevoelig te maken, maar de cijfers over het eerste halfjaar wijzen er niet op dat dit lukt. VNU's trots, de Amerikaanse databanken, blijken ongeveer even gevoelig voor het wel en wee op Wall Street als de markt voor luxe appartementen in Manhattan.