Tekort handel VS met Oostblok

WASHINGTON, 31 aug. De Verenigde Staten hebben in het eerste kwartaal van 1990 uit de Sovjet-Unie, China en de kleine Oosteuropese landen meer ingevoerd dan daarnaar toe geexporteerd.

Dat meldt de Internationale Handelscommissie, een onafhankelijk lichaam dat rapporteert aan het Amerikaanse Congres.

De export viel terug van 3,2 miljard dollar in het eerste kwartaal van 1989 naar 2,7 miljard dollar in het eerste kwartaal van 1990, terwijl de import steeg van 2,8 miljard naar 3,7 miljard dollar. Zodoende resulteerde er een handelstekort van ongeveer 1 miljard dollar. Een jaar geleden was er nog een handelsoverschot van 353 miljoen dollar.

De 13,4 procent daling van de export is vooral veroorzaakt door minder graanverkopen aan China en de Sovjet-Unie. De 31 procent stijging van de invoer kwam vooral door de gestegen invoer uit China van industriele produkten, zoals telefoons, radio's, ventilatoren, speelgoed, spellen, sportartikelen en kleding.

De export naar China daalde van 1,5 naar 1,2 miljard dollar, de invoer steeg van 2,3 naar 3,1 miljard dollar. Het handelstekort met China bedroeg zodoende 1,9 miljard dollar (vorig jaar 812 miljoen dollar). De export naar de Sovjet-Unie daalde van 1,5 miljard naar 1,2 miljard dollar en het handelsoverschot met de Sovjet-Unie daalde van 1,3 miljard naar 932 miljoen dollar.

Het handelstekort met de kleine Oosteuropese landen nam af van 100 miljoen naar 2,8 miljoen dollar. Japan meldt vandaag dat zijnoverschot op de lopende rekening van de betalingsbalans in juli scherp is gedaald met 53,4 procent naar 1,774 miljard dollar vergeleken met de maand juni en met 62 procent vergeleken met de maand juli van 1989. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. (AP, Reuter, UPI)