Staatslening via toonbank tegen rente van 9 procent

ROTTERDAM, 31 aug. De Staat komt maandag met een openbare lening met een rente van negen procent en een looptijd van tien jaar. De voorgaande lening bood 8,75 procent. Normaal stelt de Staat bij uitgifte een koers vast. Gezien de onrust op de financiele markten met de bijbehorende renteschommelingen heeft de Staat deze keer gekozen voor een toonbankuitgifte, die het mogelijk maakt de uitgiftekoers elk moment aan de omstandigheden aan te passen. In het voorjaar kwam de Agent van Financien, die de uitgifte verzorgt, voor de eerste keer met een toonbankuitgifte.

Het rendement dat de belegger behaalt hangt af van de koers waartegen wordt ingeschreven. Naarmate deze verder beneden de honderd procent ligt, is de belegger goedkoper uit en stijgt het werkelijke ('effectieve') rendement boven de negen procent. Bij inschrijvingen boven de honderd procent daalt het rendement beneden de negen procent.

De jonste staatslening bood vanmorgen een effectief rendement van 9,05 procent. Ter vergelijk: de preferente aandelen ABN Amro Holding boden vanochtend op basis van de claimwaarde een effectief rendement van 8,3251 procent.

Het is de achtste openbare lening van de staat dit jaar. De eerste zeven leningen leverden de schatkist fl.26,35 miljard op. In totaal moet de Staat dit jaar meer dan veertig miljard gulden binnenhalen. Het minimum inschrijvingsbedrag bij de toonbankbankafgifte is 2,5 miljoen gulden. De duur van de uitgifte is afhankelijk van de marktomstandigheden.