Senatoren VS 'diep geschokt' in Kosovo

BELGRADO, 31 aug. Een delegatie van Amerikaanse senatoren heeft zich gisteren 'diep geschokt' getoond over de 'onderdrukking' waaraan de Servische autoriteiten de Albanese meerderheid in Kosovo hebben onderworpen. De delegatie gaf gisteren na bezoeken aan Belgrado en Pristina, de hoofdstad van Kosovo, in de Kroatische hoofdstad Zagreb een verklaring uit waarin ze 'het brute geweld' veroordeelt waarmee de politie woensdag in Pristina tegen demonstranten optrad. Dat geweld, aldus de verklaring, was een nieuw bewijs dat de Servische autoriteiten de rechten van de Albanezen 'systematisch schenden'.

De door Robert Dole geleide delegatie stond tevens stil bij het 'felle contrast' tussen de snelle transformatie van de republieken Kroatie en Slovenie en 'het voortbestaan van de communistische onderdrukking in Servie'. (AFP)