Scherpe dopingcontrole remt jacht op records af

SPLIT, 31 aug. Twee dagen scheiden de Europese atletiekkampioenschappen van het einde en nog altijd is er in Split niet een wereld- of Europees record verbeterd. Een verschil met de vorige titelstrijd vier jaar geleden in Stuttgart toen er vier wereldrecords sneuvelden. Dat die score nu niet gehaald zal worden is nauwelijks verbazingwekkend. Het past helemaal in het beeld van het huidige seizoen. Sinds de internationale atletiekfederatie de controle op het gebruik van verboden stimulerende middelen heeft verscherpt is voorzichtigheid de moeder van de medicijnkast. Inmiddels echter dringt zich de vraag op of en hoe er nog voldaan kan worden aan de nimmer aflatende vraag bij het publiek naar records. Er ging dit jaar geen atletiekgala voorbij of er werd wel een aanval op een wereldrecord aangekondigd. In een veelal opgefokte sfeer met superpremies als lokaas werd de indruk gevestigd dat er altijd wel ergens een serieuze aanval werd gedaan. 'We zijn in deze tijd zo arrogant te denken dat we aan het einde van de mogelijkheden zitten, maar er wordt al honderden jaren aan atletiek gedaan en nog altijd zijn de prestaties verbeterd. Al is het een feit dat het een keer ophoudt', zegt Raymond de Vries, de manager die de belangen van onder anderen sprintster Merlene Ottey en een aantal Afrikaanse wereldtoppers behartigt.

Als atletenmanager is hij er bij gebaat dat alle, zoals hij het noemt, gedrogeerde wereldrecords worden geschrapt. Dan namelijk is er weer volop handel en zal de kassa rinkelen. 'Maar zolang landen als Amerika en Groot-Britannie in de atletiek aan de macht zijn zal dat wel niet gebeuren.'

Daarom is hij er van overtuigd dat het antwoord toch weer uit de hoek van de pharmaceutische industrie zal komen. 'Atleten zijn begonnen met vitamines, daarna namen ze aminozuren, vervolgens anabolen en nu is er in de Verenigde Staten weer een middel opgedoken waarvan we de naam nog niet kennen.'

Gootsteen

De Vries: 'Ik ben benaderd door mensen, die me vroegen wat ik er voor over had. Er zijn coaches, heel vooraanstaande coaches zelfs, in de VS die het hebben en die voor een paar duizend dollar aanbieden atleten van wie ik de belangen vertegenwoordig te helpen bij het verbeteren van hun persoonlijke record met dat middel. Ik heb laten weten dat ik er alleen geld voor over heb als ze het door de gootsteen spoelen. Maar dat zal wel niet gebeuren en de mensen die het voor het zeggen hebben in de atletiek grijpen ook niet in. Die zijn er niet bij gebaat dat alle tippen van alle sluiers worden opgetild.' Wereldrecords zijn vrijwel buiten het bereik geraakt van de atleet die zijn sport naturel wil beoefenen. Bij het speerwerpen kwam er een noodoplossing uit de bus. Er werd een andere speer geintroduceerd, waardoor in 1986 opnieuw werd begonnen met de geschiedschrijving van dat onderdeel en het publiek alleen even gewend moest raken aan de kortere afstanden. Het is dus niet verwonderlijk dat juist het wereldrecord speerwerpen dit jaar viermaal werd verbeterd. 'Speciale spikes, zoals voor de sprinters, nieuwe polsstokken... Dat zijn zaken die de weg naar nieuwe records openen', aldus De Vries.

De internationale atletiekfederatie is overigens niet van plan op korte termijn met kunstgrepen de mogelijkheden op nieuwe records te vergroten. 'Een verbeterde tijdmeting, in delen van honderdsten bijvoorbeeld, andere materialen... Het zijn zaken die niet op de agenda staan', zegt een woordvoerder van de technische commissie. 'Ons uitgangspunt is dat atletiek een krachtmeting van mensen is en niet van materiaal.'

Voorsprong

De voorgeprogrammeerde races op atletiekgala's en Grand Prix, waar geen loopnummer meer gehouden kan worden zonder dat er zogenoemde hazen worden ingezet om tempo te maken, passen wel in die filosofie. Het frisse van een kampioenschap als dat in Split is dat dergelijke gestuurde wedstrijden niet voorkomen. Er mogen dan geen wereld- en Europese records gebroken worden, spanning en schoonheid is er volop. Een hoogtepunt op dat gebied was gisteravond de finale 3000 meter steeple, waarin de Italiaan Francesco Panetta met een fabuleuze eindsprint de Brit Mark Rowland van de titel afhield en finishte in de tweede wereldseizoentijd: 8.12,66. Katrin Krabbe hielp Oost-Duitsland in de 200 meter finale aan de achtste gouden medaille van dit toernooi. Ze finishte met royale voorsprong in 21,95 seconden. Alleen de Jamaicaanse Merlene Ottey was dit seizoen sneller. De Oostduitse heerschappij werd nog eens extra gedemonstreerd met het zilver van Heike Drechsler op die afstand. Opmerkelijk was overigens de derde plaats waarmee wereldrecordhoudster Petra Felke bij het speerwerpen genoegen moest nemen. Ze bleef bijna veertien meter beneden haar beste prestatie van 80 meter. Even verrassend was dat de Finse Alafrantti met 67.68 meter de titel pakte.

Bij het polsstokhoogspringen kwam Sergei Boebka niet op het podium. Hij had drie foute sprongen op 5 meter 80. Zijn landgenoot Gataulin vervoverde met een sprong van 5.85 meter het goud, maar zag zijn aanval op het wereldrecord mislukken. John Regis (200 meter in 20.11) en Roger Black (400 meter in 45.08) zorgen voor het zoveelse succes van Groot-Brittannie in Split.

    • Peter de Jonge