Portugees schip naar Golfgebied

LISSABON, 31 aug. Portugal heeft gisteren besloten het bevoorradingsschip San Miguel naar het Golfgebied te sturen ter ondersteuning van het door de Veiligheidsraad afgekondigde handelsembargo tegen Irak. Voorts, aldus de Portugese minister van defensie Fernando Mogueiro, zullen de Verenigde Staten mogelijk twee Portugese vrachtschepen huren die zouden moeten dienen als bevoorradingsschip voor de Amerikaanse strijdkrachten in het gebied.

Volgens een opiniepeiling willen de Portugezen overigens niet naar de Golf gaan. Een derde deel van de ondervraagden is voor absolute neutraliteit, terwijl iets meer dan een derde vindt dat de bevrijding van de Portugese gijzelaars in Koeweit en Irak de enige zorg van de regering dient te zijn. 23 procent meent dat Portugal zich aan de zijde van de VS en hun bondgenoten moet scharen.

Het Britse Lagerhuis komt volgende week van reces terug om te debatteren over de Golfcrisis. Het is de eerste maal dat het Lagerhuis voor een speciale zitting wordt bijeengeroepen sinds de Falklands-oorlog tegen Argentinie in 1982. Volgens politieke zegslieden zullen de parlementariers van alle gezindten proberen Irak een signaal te sturen door de onderlinge meningsverschillen te begraven en ten aanzien van de Golf een verenigd front te vormen. Het debat heeft donderdag en vrijdag plaats. (Reuter, DPA, AFP)