Mazowiecki in Gdansk gewaarschuwd dat 'geduld Polen opraakt'

GDANSK, 31 aug. De Poolse premier, Tadeusz Mazowiecki, is gisteren tijdens een bezoek aan de voormalige Lenin-scheepswerf in Gdansk de 'wieg' van Solidariteit door werfarbeiders scherp gekritiseerd wegens de trage voortgang van de hervormingen.

Mazowiecki, naar Gdansk gekomen in het kader van de tiende verjaardag van Solidariteit, kreeg te horen dat het geduld van de bevolking opraakt en dat er van concrete resultaten van het hervormingsbeleid weinig te bespeuren valt. De ene spreker na de andere viel het regeringsbeleid aan. Mazowiecki kreeg te horen dat zijn populariteit daalt, dat de regering besluiteloos optreedt, dat de rijken rijker en de armen armer worden en dat privatisering 'een utopie voor de arbeiders' is. Zulke opmerkingen werden met luid applaus ontvangen; niemand applaudisseerde toen Mazowiecki stelde dat 'niets pijnlijker is dan twijfel aan de goede bedoelingen van de regering' en pleitte voor eenheid.

Lech Walesa, die deze week officieel zijn campagne voor het presidentschap van Polen is begonnen, sloot zich gisteren bij de kritiek op de regering aan, maar hekelde ook de Polen zelf om hun gebrek aan inzet. Op een persconferentie in Gdansk waarschuwde hij dat het met de door Solidariteit tien jaar geleden op gang gebrachte revolutie slecht zal aflopen. 'De mensen participeren niet. Wat er aan goeds door het parlement en de regering wordt gedaan krijgt in de samenleving geen respons. Het kan alleen maar tragisch aflopen en het zal ook tragisch aflopen, ik ben daar diep van overtuigd. De enige vraag is hoe lang dat zal duren. Als we deze toestand niet snel veranderen wachten ons harde tijden.' Volgens Walesa zijn de Polen schuldig aan hun misere doordat zij wegbleven bij de gemeenteraadsverkiezingen van de afgelopen lente, toen zestig procent van de kiezers niet de moeite nam zijn stem uit te brengen.

In een indirecte aanval op Mazowiecki, die zich mogelijk ook kandidaat zal stellen voor het presidentschap, zei Walesa dat hij 'elke kandidaat zal tegenhouden die de dynamiek mist om president te worden'.

'Als iemand president wil worden die niet in staat is geweest kansen aan te grijpen en die een gevaarlijke situatie kan scheppen, zullen ik en anderen hem niet toestaan Polen te leiden, ' aldus Walesa. Hij noemde de politieke afspraken, op grond waarvan Wojciech Jaruzelski president is, 'immoreel'.

(Reuter)