Itraaks leger pakt weer veel buitenlanders op

RUWEISHED/ LONDEN/ TOKIO, 31 aug. Iraakse troepen hebben in Bagdad weer 143 Japanners en in Koeweit 32 Britten opgepakt en naar onbekende bestemmingen weggevoerd. Negentien Italiaanse vrouwen en kinderen zij vanochtend uit Irak in Jordanie aangekomen, als eersten sinds de Iraakse president Saddam Hussein dinsdag alle vrouwen en kinderen toestemming gaf het land te verlaten.

Uit Koeweit zijn nu in totaal 197 Britten weggevoerd om als menselijk schild te dienen op Iraakse strategische militaire en civiele installaties, zo meldt het ministerie van buitenlandse zaken in Londen. De 143 Japanners, die het afgelopen weekeinde uit een hotel in Bagdad werden gehaald, zitten voor een deel op een militaire basis op ongeveer 40 kilometer ten oosten van de hoofdstad, zo blijkt uit vraaggesprekken met vrouwelijke verwanten door het Japanse persbureau Kyodo. In totaal 25 Japanse vrouwen en 28 kinderen die ook in het weekeinde waren opgepakt, werden woensdag naar het hotel teruggebracht waar ze te horen kregen dat ze het land mochten verlaten. De Los Angeles Times meldde tegelijk de verdwijning in Bagdad van een Amerikaanse zakeman, Bob Vinton, die zich de afgelopen dagen in vraaggesprekken met kranten en televisiemaatschappijen juist uitermate gerust had getoond over zijn veiligheid en die van de andere Amerikanen. Volgens diplomaten ter plaatse is Vinton onder de zeker negen Amerikanen die de afgelopen dagen kennelijk door de Iraakse veiligheidsdiensten zijn afgevoerd.

Een Griek met een Arabisch paspoort uit Koeweit, die er gisteren in slaagde de Jordaanse grens over te komen, zei dat de Iraakse troepen in Koeweit nu beginnen buurten af te zetten en huiszoekingen doen op zoek naar ondergedoken buitenlanders. Andere vluchtelingen zeiden dat de Iraakse autoriteiten in de administratie van banken naar huisadressen van buitenlanders speuren.

Buitenlanders die gehoor hebben gegeven aan het Iraakse bevel zich in een hotel te melden, staan daar onder strikte controle.

Washington beschuldigde de Iraakse regering er intussen van het aangekondigde vertrek van vrouwen en kinderen te smoren in een brij van paperassen en verbroken beloften. De woordvoerster van het State Department zei dat vrouwen en kinderen die weg wilden volgens nieuwe procedures in een brief met een Arabische vertaling toestemming dienden te vragen. Ook hebben ze een stempel nodig van een Iraaks ministerie om te bewijzen dat ze alle belastingen hebben betaald. De woordvoerster sprak van een 'emotionele achtbaan die zowel onmenselijk als schandelijk is'. De Iraakse ambassadeur in Washington, Mohammed al-Mashat, kon gisteren nog geen vaste datum geven voor het vertrek van de eerste vrouwen en kinderen. Overigens ontkende hij dat Bagdad alleen buitenlandse vliegtuigen voor de evacuatie van de gijzelaars wil toelaten als ze levensmiddelen en medicijnen aanvoerden.

Britse luchtvaartmaatschappijen houden vliegtuigen paraat om Westerlingen uit Bagdad weg te halen. Gisteravond wachtte men echter nog op toestemming uit Bagdad. Volgens het Foreign Office zullen de eerste 132 vrouwen en kinderen met Iraqi Airways naar Londen vliegen; wanneer was nog onduidelijk.

Eerder had Irak bekendgemaakt dat 237 vrouwen en kinderen van uiteenlopende nationaliteiten toestemming hadden gekregen te vertrekken en dat 28 er de voorkeur aan gaven bij hun mannen in gijzeling te blijven. Het officiele persbureau INA zweeg echter over de duizenden andere vrouwen en kinderen die nog in Koeweit en Irak zijn. Britse televisiestations toonden vraaggesprekken met vrouwen en kinderen die wachtten op vertrek naar huis, maar meldden dat de Iraakse censuur in de beelden had gesneden. (Reuter, UPI, AFP, AP)