Indianen en Quebec: eind aan dialoog

MONTREAL, 31 aug. De gesprekken tussen de Canadese Mohawk-Indianen en de regering van de provincie Quebec zijn vannacht onverwachts afgebroken. Daardoor is de vrees ontstaan, dat het Canadese leger met geweld zal overgaan tot de ontruiming van twee Indianen-reservaten ten zuiden van Montreal.

Quebecs premier Robert Bourassa zei vannacht dat de federatie van zes Irouqois-volken zich uit de gesprekken had teruggetrokken. 'Dit maakt het voor ons onmogelijk om door te gaan met besprekingen', aldus de premier. Hij gaf daarna opnieuw de order aan het leger om de reservaten te ontruimen. Het is echter nog niet duidelijk, op welk moment het Canadese leger zal worden ingezet.

Het conflict is twee maanden geleden begonnen nadat plannen bekend werden voor de uitbreiding van een golfbaan naar een voor de Indianen heilige begraafplaats nabij de stad Oka. De Indianen richtten barricades op op een voor forenzen belangrijke verkeersbrug bij Montreal. Het conflict kreeg een gewelddadig karakter toen de politie op 11 juli een barricade bestormde, waarbij een politieman om het leven kwam. Daarop nam het leger de taak van de politie over.

Woensdag nog kondigden Indianen van een ander reservaat aan samen met het leger de barricades te zullen opruimen. Een oplossing leek toen nabij. (UPI, Reuter)