Franse mediamagnaat wil Cannon-bioscopen

AMSTERDAM, 31 aug. De Chargeurs groep van de Franse textiel- en mediamagnaat Jerome Seydoux onderhandelt met de Cannon Groep Nederland over de exploitatie van Cannon-bioscopen in Nederland. Dit heeft de Cannon Groep Nederlandse tak van het filmconcern Pathe Communications en exploitant van negentig procent van de bioscopen in de Randstad desgevraagd bevestigd.

De onderhandelingen zijn volgens mevrouw E. Rooth van de Cannon-directie nog in een 'informatief stadium'.

Er wordt volgens Rooth gesproken over een deelneming in de exploitatie van de bioscopen en in de nieuwbouwplannen voor multiplex-theaters (een complex met meerdere bioscopen) ondermeer in Amsterdam. Het is nog niet duidelijk hoe ver de deelneming van de Chargeurs-groep zal gaan. Begin deze maand kwam de Chargeurs-groep in het nieuws door de overneming van het Franse Pathe Cinema, waarin 400 bioscopen en de filmbibliotheek van Pathe zijn ondergebracht. Seydoux kocht Pathe Cinema van Pathe Communications (de vroegere Cannon Groep) van de omstreden Italiaanse zakenlieden Giancarlo Parretti en Florio Fiorini.

De verkoop van onderdelen van Pathe Communications vormen een poging van Fiorini en Parretti om alsnog hun bod van 1,3 miljard dollar op het zieltogende Amerikaanse filmbedrijf MGM/UA te financieren. De Italianen zouden problemen hebben met het financieren van het bod, nadat het filmconcern Warner Brothers, dat aanvankelijk voor bijna de helft van de financiering garant stond, zich met ruzie uit de overneming terugtrok. Volgens berichten uit de internationale filmpers is de Chargeurs-groep eveneens geinteresseerd in samenwerking of zelfs koop van de Britse bioscopen van Pathe. Of de Franse groep eveneens onderhandelt over het eigendom van het onroerend goed van de Nederlandse en Britse filmtheaters is niet duidelijk. Chargeurs 'bevestigt noch ontkent' de interesse voor het Brits/Nederlandse deel van Pathe/Cannon, aldus een woordvoerder.

Fiorini bevestigde gisteren op een aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsmaatschappij Sasea in Geneve dat de bioscopen van Pathe Communications in de aanbieding zijn. Samen met Pathe Cinema zouden de bioscopen volgens Parretti goed zijn voor zo'n 700 miljoen dollar, aldus The Financial Times.

Opmerkelijk is dat het eigendom van de Nederlandse en Britse bioscopen eind vorig jaar reeds voor 420 miljoen gulden is verkocht aan het onbekende Cinema 5 Europe. De bioscopen werden na de verkoop direct weer teruggehuurd door Cannon/Pathe. Parretti en Fiorini zijn in de afgelopen jaren bij herhaling in opspraak gekomen. Parretti is in Spanje en Italie veroordeeld wegens fraude en valutasmokkel. Fiorini en Parretti kwamen vorig jaar in aanvaring met de Amsterdamse beurs, omdat ze er niet in slaagden tijdig voldoende informatie te verschaffen over de omvorming van het beursfonds Bobel tot een Europees filmconcern.

    • Steven Adolf