Elf kamertjes

In het Centraal Museum van Utrecht kan je het allerlangste kijken naar het poppenhuis van Petronella de la Court. Elf kamertjes, bewoond door 28 poppen en ingericht met zo'n 1600 dingen tussen de jaren 1670 en 1690. Die Petronella was geen klein meisje, maar een rijke dame, omdat poppenhuizen in de Gouden Eeuw geen speelgoed waren maar pronkstukken van kunstverzamelaars. Daarom zijn de poppenspullen ook niet versleten, en zijn sommige alledaagse gebruiksvoorwerpen waarvan op ware grootte niet een exemplaar over is, wel puntgaaf bewaard op poppenformaat.

Je hoeft niets van geschiedenis te weten om eindeloos voor Petronella's poppenhuis te blijven staan. Dat hondje op het groenzijden kussen in de keuken, gemaakt van een grijs muizevelletje om een houten hart; het kakstoeltje van bekleed ivoor waarin een tinnen po schuil gaat; de mand van wilgeteen gevuld met dertien Goudse pijpen; de muziekboeken op het clavecimbel; het kastje voor de babykleertjes dat 'luiermandskabinet' heet en waarin behalve luiers vijf kraagjes met verschillende kantjes zitten; de poppen met hun hoeden met veren, parelsnoeren en goudborduursel; het onderste laatje van de porseleinkast waarin 140 schelpjes zitten; de zilveren kachel in de kinderkamer; de houten ton in de provisiekamer waarop 'Grauw Erreten' staat; en bijna 1600 andere dingen. Ik hoop dat er in de afgelopen drie eeuwen soms een kind mee mocht spelen.

Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht. Open di t/m za 10-17 u, zo 13-17 u.

    • Marja Roscam Abbing