Damrak daalt onder invloed Wall Street

ROTTERDAM, 31 aug. Amsterdam was duidelijk onder de indruk van een lager Wall Street en een koersdaling in Frankfurt maar keek ook naar winstcijfers. VOC zat flink in de lift.

AMSTERDAM De handel op de Amsterdamse effectenbeurs stond vanmorgen in het teken van de bedrijfsresultaten, maar door de Golfcrisis is de markt nog steeds gevoelig voor externe invloeden. Een lager Wall Street en de lagere opening in Frankfurt en Parijs zorgden ook voor een ongeanimeerd begin in Amsterdam. Tegen het middaguur leefde de handel iets op. De CBS-stemmingsindex stond toen 0,7 punt lager op 102. De obligatiemarkt was rustig. Het bericht over de nieuwe staatslening, waarop vanaf maandag kan worden ingeschreven, kwam volgens een handelaar niet als een verrassing. Toch zette het de koersen iets onder druk, zodat de markt een dubbeltje lager kwam te liggen.

De internationals moesten onder invloed van Wall Street en de wat lagere dollar terrein prijsgeven. Philips verloor vijf dubbeltjes op fl.23,80 en Koninklijke Olie ging fl.1,40 terug tot fl.140,50. KLM trok per saldo een dubbeltje aan. Het luchtvaartfonds ging fl.1,80 ex-dividend, maar noteerde fl.1,70 lager op fl.24. Vooral de havenfondsen waren in beweging. VOC mocht flink omhoog dank zij de winststijging van 77 procent. De koers trok fl.1,30 aan tot fl.39,20. Internatio-Muller herstelde zich iets van de deuk die het gisteren opliep na de bekendmaking van de halfjaarcijfers. Vooraf was er een notering van fl.61, daarna viel de koers naar fl.56,50, terwijl vandaag tegen het middaguur fl.59,50 werd opgetekend. Nedlloyd werd geconfronteerd met een verkoopadvies van een invloedrijk effectenkantoor (Van Meer James Capel) en verloor fl.1 op fl.51,70. Pakhoed moest fl.1 terug op fl.193,70. VNU verloor fl.3,50 op fl.80, terwijl Wolters Kluwer nog van zijn goede cijfers profiteerde met een stijging van fl.1 op fl.51,20. Elsevier verloor fl.1 op fl.82,90. Op de lokale markt kreeg Eriks harde klappen. De tegenvallende winstgroei van een procent kostte bij opening al fl.11,50 op fl.123,50. Daarna ging het nog verder bergafwaarts naar fl.112, een niveau waarop niemand de stukken wilde kopen. Nijverdal-ten Cate mocht zeven dubbeltjes omhoog tot fl.98,50 na de keurige winstcijfers. Polynorm krijgt een order van fl.100 miljoen van Fokker en mocht, met de fraaie halfjaarresultaten nog in het achterhoofd, fl.2,70 omhoog tot fl.130,20. Op de parallelmarkt werd van Melle afgestraft voor de forse winstdaling. De zoetwarenfabrikant verloor fl.14 op fl.255. Sligro moest fl.1,30 terug op fl.60 en Grontmij verloor fl.2 op fl.202,50.

NEW YORK Op de beurs van New York zorgden vier rondes van verkoopprogramma's voor koersdalingen, waardoor het Dow Jones-gemiddelde van dertig fondsen uiteindelijk met 39,10 punten daalde tot 2593,33. Handelaren wisten niet zo goed wat zij moesten met de hogere olieprijzen, de lagere obligaties, de koersstijgingen in Londen en Tokio en de situatie in het Midden-Oosten. De verkoopprogramma's bepaalden het koersverloop. Veel handelaren hadden alvast vrij genomen met het lange weekeinde voor de deur, zodat de omzet uitkwam op een magere 122 miljoen aandelen. Maandag is een vrije dag in de Verenigde Staten in verband met Labor Day.

De situatie in het Midden-Oosten leek wat grimmiger te worden met de opmerkingen van de commandant van de Iraakse luchtmacht over een aanval op Israel en Saudi-Arabie, het uitstel van de besprekingen tussen Perez de Cuellar en Aziz en de onduidelijkheid over de vrijlating van de westerlingen die in Irak gevangen zitten.

De markt was over een breed front lager. Van de 1963 verhandelde fondsen sloten er 992 lager tegen 466 hoger. TOKIO Het Nikkeigemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag 308,41 yen (1,2 procent) gestegen en sloot op 25.978,37 yen. Per saldo is het Nikkei-gemiddelde deze week 1.812 yen gestegen. Alleen woensdag liep de barometer met 815 yen terug.

Na tien minuten handelen stond het beursgemiddelde 105,21 yen beneden het slotniveau van gisteren, vooral doordat Wall Street de dag ervoor bijna veertig punten verloor. Niet veel later trok de beurs aan, onder meer in het besef dat de vier grote Japanse effectenhuizen weer meer vertrouwen tonen in de markt. In de loop van de middag kwam het Nikkei-gemiddelde zelfs op 483 yen winst te staan, maar moest later toch weer iets omlaag in reactie op het nieuws dat Bush had gezegd weinig te verwachten van onderhandelingen in de Golf-crisis.