Beurzen Frankfurt en Parijs ruim 1 pct lager

ROTTERDAM, 31 aug. De financiele markten zijn in Europa de dag aarzelend begonnen met opnieuw een weekeinde van onzekerheid in het vooruitzicht en een daling van 1,5 procent op Wall Street gisteren.

De stijging van de aandelen in Tokio met 1,2 procent vanmorgen maakte in Europa weinig indruk. Het gegeven dat er volgende week maandag in verband met Labour Day in de Verenigde Staten niet gehandeld zal worden, droeg bij aan de terughoudendheid.

De beurs in Frankfurt was zelfs in een mineur stemming. Het eerste kwartier daalde de toonaangevende DAX-index 1,2 procent naar 1638,95. Handelaren in Frankfurt zijn bang voor een stijging van de Duitse inflatie als gevolg van de gestegen olieprijs. Gisteren werd bekend dat de inflatie in augustus op jaarbasis is opgelopen naar 2,9 procent tegen 2,4 procent vorige maand. Het gezaghebbende Hamburgse HWWA-instituut schat dat bij een olieprijs van 25 dollar de inflatie dit jaar gemiddeld 3 procent zal bedragen. Krapte op de arbeidsmarkt kan via looninflatie voor 1991 de inflatie tot 4 of 4,5 procent opdrijven, zo schat het instituut.

Ook in Parijs stonden de aandelen na vijf kwartier handelen 1,2 procent lager maar Londen hield goed stand. De toonaangevende FT-30 index stond rond 11.00 uur 1,6 punt hoger op 1689,5. In Amsterdam daalden de aandelen vanmorgen 0,7 procent.

De dollar verloor vanmorgen iets aan kracht, behalve tegenover het Britse pond dat volgens handelaren overgewaardeerd is en in Londen daalde naar 1,9010 dollar tegen een slot van 1,9245 dollar gisteren. In Amsterdam stond de dollar rond het middaguur op 1,7610 gulden tegen een slot van 1,7650 gisteren.

De olieprijs stond vanmorgen onveranderd op 26 dollar voor levering in oktober van een vat (159 liter) Brent, de toonaangevende oliesoort uit de Noordzee.

Het goud opende in Londen licht lager met 388,50 dollar per ounce (31,1 gram) tegen een slot van 389,15 dollar gisteren.