Agassi ziet zich als de James Dean van het tennis

NEW YORK, 31 aug. Kleurloos is Andre Agassi niet. De Las Vegas kid verscheen gisteren in fluorescerend groen op de baan van het Louis Armstrong Stadion van Flushing Meadow voor zijn partij uit de tweede ronde tegen de Tsjechoslowaak Peter Korda. Korda maakte zich weinig illusies. De nummer 33 van de wereldranglijst mocht slechts hopen op een slechte dag van de nummer vier. Die had Agassi niet, maar wel een rebelse bui. Hij reageerde op de kleinste pietluttigheden als een opgewonden standje. En imiteerde John McEnroe door de umpire in de tweede set luidkeels allerlei obscentiteiten toe te voegen.

De duizenden Amerikanen konden hun oren niet geloven. Was dat de streng gelovige Andre Agassi? Scheidsrechter McEwen, een Australier, viel bijna van zijn stoel. Verbouwereerd liet hij het aanvankelijk bij een waarschuwing. Toen de opgewonden Agassi kort daarop andermaal tekeer ging riep hij supervisor Farrar en hoofdscheidsrechter Johnson op. Het eerbiedwaardige duo kwam, overlegde en schreed weg. McEwen gaf Agassi een strafpunt, waarop de twee ijlings terugkeerden en de umpire iets in het oor fluisterden. Met rood hoofd trok McEwen het strafpunt in. Farrar en Johnston wensten de speler het voordeel van de twijfel te geven. Een waarschuwing was voldoende. Agassi koelde zich daarna af op de tegenstander en voegde zich bij de laatste 32 met 7-5 5-7 6-0 6-4. In de derde ronde is de Argentijnse nieuwkomer Davin zijn tegenstander.

Tennissen kan Agassi wel. Vooral op gravel en beton, zoals op Flushing Meadow. Maar de speler wil meer. Met zijn jongensachtige bravoure heeft hij zich het imago van de James Dean, de rebel, van de tenniswereld aangemeten. Hij wil niet tot de kleurloze tennismassa behoren. Vanaf zijn eerste optreden al niet. De langharige speler uit Las Vegas werd een dankbaar objekt voor de commercie. Zijn inkomsten als tennisspeler zijn peanuts bij wat hij verdient in de commercie.

Spijkerbroek

Zo wordt er een tenniskleding-lijn Agassi op de markt gebracht. In fluorescerende kleuren. Zijn vroegere handelsmerk, de afgeknipte spijkerbroek, ging er aan. De dollars vergoedden veel. In Parijs trotseerde hij een conflict met tennisboss Chatrier, die pijn aan de ogen kreeg van die felle kleuren en de spelers liever in het smetteloos wit zag. Agassi lachte de oude bestuurder vriendelijk toe en hartelijk uit. De nieuwe tenniskleding is gebaat bij een Grand Slam zege van Agassi. De nummer vier van de wereld heeft vele toernooien gewonnen, maar nooit een Grand Slam toernooi. De kansen zijn geminimaliseerd door zijn afkeer voor gras. Wimbledon en Melbourne laat hij lopen. Gras is volgens hem geschikt voor golfers, niet voor tennisspelers.

Dus heeft hij twee mogelijkheden per jaar: Parijs en New York. In Parijs was hij er dicht bij. In de eindstrijd liet hij zich tactisch verrassen door Andres Gomez. In New York treft hij het niet, omdat de complete wereldtop zich er in tegenstelling tot Parijs heeft verzameld. En in vorm is, zoals Becker. Vandaar dat Agassi maar weer even de James Dean act uit de doos toverde om niet onder te gaan in kleurloosheid.

Michael Chang en Aranxta Sanchez Vicario, de Open Franse kampioenen van verleden jaar, hebben zich niet zo gemakkelijk uit het veld laten slaan als Andres Gomez en plaatsten zich voor de derde ronde van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Gomez was de tweede geplaatste speler na Stefan Edberg, die het in de klamme hitte van New York snel voor gezien hield. Hoe onwaarschijnlijk zwak het optreden van Edberg was geweest, demonstreerde Todd Witsken. De Amerikaan, die in het metier allerminst een hoogvlieger is, versloeg Volkov, de bedwinger van de als eerste geplaatste Zweed in drie korte sets: 6-2 6-2 6-3.

Bollegraf

Manon Bollegraf, de enig overgebleven Nederlandse, miste de kans op een confrontatie met Steffi Graf. Ze liet zich in drie sets: 6-4 2-6 5-7 uitschakelen door de Zweedse Maria Strandlund, die op de wereldranglijst meer dan honderd plaatsen onder haar staat. Na drie dagen van extreme hitte en vochtigheid was het gisteren voor het eerst redelijk tennisweer, toen Chang op het stadium-court de schermutselingen opende met een zege in drie sets op de naar de 58ste positie afgezakte Jimmy Arias. De eerste set was bijna de andere kant opgegaan, toen Chang een voorsprong van 5-1 liet glippen. De tennisfans in New York hebben vooralsnog alleen oog voor het nieuwste Amerikaanse wonderkind Jennifer Capriati. Duizenden lieten hun gerieflijke zitplaatsen in het centrecourt in de steek om hangend over de ballustrades op een achterafbaantje het nieuwste optreden van de 14-jarige Amerikaanse te volgen. Capriati, die vorig jaar de jeugdtitel won, deed het naar behoren. Ze liet de Canadese Patricia Hy (112 op de ranglijst) even in de waan, dat er iets te halen zou zijn en sloeg toen toe; 6-3 6-1. Nadat ze een slag van een achterstand van 1-4 verwijderd was geweest, won zij elf van de veertien volgende games. Steffi Graf was in veertig minuten klaar met de Australische McQuillan (6-1 6-3). De Westduitse gaf vier games prijs omdat ze te ongeduldig was. (Reuter/AFP)