Winst Volvo 56 procent lager, ruim een vijfde van de banenweg

ROTTERDAM, 30 aug. Het Zweedse autoconcern Volvo, dat voor het derde achtereenvolgende kwartaal een daling meldt van de winst, zal 5.000 banen schrappen, ruim een vijfde van het totale personeelsbestand.

In Zweden, waar 23.000 man bij Volvo werkzaam zijn, zullen de meeste banen verdwijnen (4.000). In Virginia in de Verenigde Staten zullen 350 mensen, 8,5 procent van het personeelsbestand, worden ontslagen bij de fabriek voor zware vrachtwagens. Daar zal ook de produktie met tien procent worden ingekrompen. Bij Volvo is de winst voor belastingen in het tweede kwartaal van dit jaar 56 procent lager uitgevallen dan in het tweede kwartaal van 1989. Toen was de winst nog 2,29 miljard Zweedse kroon, nu 1 miljard.

Oorzaken van de tegenvallende winstcijfers zijn volgens Volvo de zware concurrentie aan weerszijden van de Atlantische Oceaan en de aanhoudend lage produktiviteit in de Zweedse fabrieken.

Beleggers verwelkomden de bezuinigingen bij Volvo, op de beurs van Stockholm steeg de koers 10 kroon tot 325 kroon.

Volgens Volvo zijn in Zweden dit jaar al duizend van de aangekondigde 5.000 banen verdwenen als gevolg van een inkrimping van de produktie met drie procent. De totale omzet van Volvo daalde in het tweede kwartaal met 2,4 procent.

Van de Volvo-700 en Volvo-200 zijn er in het eerste halfjaar 130.000 verkocht, 9.000 minder dan in de eerste helft van 1989. Van de Volvo-300 en Volvo-400 die in Nederland worden gebouwd zijn er 68.000 verkocht, iets meer dan in 1989, omdat de kosten in Nederland minder stijgen dan in Zweden waar de lonen hoog zijn maar de produktiviteit laag.

De produktie van zware vrachtauto's is in de eerste helft van dit jaar met zes procent gedaald (tot 11,7 miljard kroon), van personenauto's met vier procent (21,3 miljard kroon). De zwaarste val maakte de produktie van vliegtuigmotoren (14 procent). Het Duitse autoconcern Volkswagen meldt vandaag over het eerste halfjaar een winststijging van 6,2 procent tot 428 miljoen D-mark. De omzet steeg wereldwijd eveneens met 6,2 procent, tot 35,2 miljard D-mark.

Het Japanse autoconcern Toyota zag zijn netto winst in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 juni, toenemen met 27 procent (tot 441,40 miljard yen, bijna zes miljard gulden) en de omzet met 15 procent (tot 9,2 biljoen yen).