VS verwerpen voorstel regeling Golf-crisis

WASHINGTON/ NICOSIA, 30 aug. Het Witte Huis heeft recentelijk een voorstel voor een regeling van de crisis in het Golfgebied verworpen dat volgens een Amerikaanse krant van Irak afkomstig was en in ruil voor verscheidene concessies een terugtrekking uit Koeweit omvatte. Irak heeft ontkend zo'n aanbod te hebben gedaan. Volgens VN-secretaris-generaal Perez de Cuellar zijn er echter tekenen dat Irak 'een uitweg zou willen vinden'. Het Witte Huis bevestigde gisteren het bericht van de New-Yorkse krant Newsday dat Nationaal veiligheidsadviseur Brent Scowcroft recentelijk een 'ex-functionaris van een voorgaande regering' had ontmoet die 'ideeen betreffende de situatie in de Golf had overgebracht'.

De woordvoerder wilde niet zeggen of 'die ideeen' van Irak afkomstig waren, zoals Newsday meldde, en wat zij inhielden. 'Er was niets in dit voorstel dat verdere overweging rechtvaardigde', aldus de woordvoerder.

Volgens Newsday had Irak aangeboden zich terug te trekken uit Koeweit en zijn vele gijzelaars vrij te laten in ruil voor de intrekking van de sancties van de Verenigde Naties, gegarandeerde toegang voor Irak tot de Golf en Iraakse controle over het olieveld Rumailah, dat deels in Koeweit ligt. Voorts zou moeten worden gepraat over een olie-pact dat rekening houdt met Amerikaanse en Iraakse belangen, een gemeenschappelijk programma om de Iraakse economische problemen op te lossen en gezamenlijke actie te bate van stabiliteit in het Golfgebied. De Iraakse president Saddam Hussein ontkende gisteren tegenover de Amerikaanse televisiemaatschappij CBS dat het voorstel van Irak afkomstig was. Wel zei hij open te staan voor elk idee over beeindiging van de crisis in het Golfgebied.

Perez de Cuellar, die morgen in Amman gaat praten met de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz, onderstreepte gisteren niet te zullen onderhandelen. De resoluties van de Veiligheidsraad, die onder andere een onvoorwaardelijke Iraakse terugtrekking uit Koeweit eisen, geven hem die ruimte niet, erkende hij. (Reuter, AP, AFP, UPI)