Unigro vreest delen van Co op mis te lopen

ROTTERDAM, 30 aug. De Nederlandse levensmiddelengroothandel Unigro heeft in het diepste geheim een bod uitgebracht op de Nederlandse activiteiten van het noodlijdende Westduitse detailhandelsconcern Co op, maar overweegt nu af te haken.

Unigro meent door Co op aan het lijntje te worden gehouden. Ze vreest te worden uitgespeeld tegen andere bedrijven die ook geinteresseerd zijn in de overname van Co ops Nederlandse activiteiten.

Unigro's belangstelling gaat uit naar Masco Holding, met daarin de grote supermarkten Maxis, en naar Welco Holding, eigenaar van de kruideniersketens 'Weltevreden', 'WP winkelen met plezier' en 'Bingo'. De bedrijven maken, naar verluidt, een omzet van ongeveer 800 miljoen en een verlies van vijf a zes miljoen gulden. Door overneming van de Nederlandse activiteiten van Co op zou de omzet van Unigro met bijna eenderde stijgen, terwijl haar marktaandeel zou toenemen tot ongeveer 15 procent.

Behalve Unigro zou ook het Westduitse Asko Deutsche Kaufhaus geinteresseerd zijn, het detailhandelsbedrijf dat afgelopen jaar in botsing kwam met Ahold, nadat het in het geheim een belang in het Zaanse kruideniersconcern had verworven. Prof. F. W. I. Lachotzki, het Nederlandse bestuurslid van Asko, wilde vanochtend 'geen enkel commentaar' geven.

Ook het Utrechtse familiebedrijf SHV en het Franse Promodess worden genoemd als geinteresseerden. SHV, die met haar Makro-winkels vooral bedrijven bedient, zou geinteressseerd zijn in detailhandelsactiviteiten in Nederland. Maxis zou mooi aansluiten bij Makro.

Unigro heeft van begin af aan interesse getoond voor onderdelen van het noodlijdende Co op. Toen het detailhandelsconcern vorig jaar zomer door mismanagement en fraude aan de top op een faillissement afstevende, vloog Unigro-topman E. Albada Jelgersma naar Duitsland om zich daar, evenals andere gegadigden, te orienteren.

Co op kon op het laatste moment worden gered. De nieuwe raad van bestuur kwam dit voorjaar met plannen om een groot deel van de activiteiten af te stoten en in afgeslankte vorm door te gaan. Unigro bleef geinteresseerd. Albada Jelgersma heeft enkele weken geleden opnieuw met de Westduitse top van Co op gesproken.

Maxis was oorspronkelijk eigendom van Koninklijke Bijenkorf Beheer maar werd enkele jaren geleden overgenomen door Garvey Holding. De relatie tussen Garvey Holding en Co op was toen onduidelijk. Co op ontkende Maxis te hebben gekocht. Tengevolge van de herstructurering door de nieuwe leiding van het Westduitse concern is Garvey een volledige dochter van Co op geworden.

    • Geert van Asbeck