Tarief elektronisch betalen wordt verlaagd

ROTTERDAM, 30 aug. Elektronisch betalen in Nederland wordt goedkoper. De ondernemingsorganisaties in de detailhandel, banken en PTT Telecom zijn het gisteren eens geworden over een verlaging van de transactiekosten met 18 procent. Doordat elektronisch betalen de detailhandel nu minder kost, kan worden verwacht dat meer ondernemers overgaan tot het installeren van betaalterminals. Van een 'doorbraak' is geen sprake, aldus de ondernemersorganisatie NCOV, waarbij veel winkeliers zijn aangesloten.

Elektronisch betalen kostte de detailhandel tot nog toe gemiddeld 22 cent per transactie. Tijdens het overleg van gisteren bleken zowel de banken als PTT Telecom bereid hun tarief per elektronische betaling enigszins te verlagen. Consumenten zullen overigens niets van de tariefsverlaging merken. Het nieuwe basistarief van gemiddeld 18 cent per transactie, in combinatie met de relatief hoge kosten voor de benodigde apparatuur, blijft volgens het NCOV voor veel detaillisten een te grote belemmering. Het doelt dan met name op kleine winkeliers die relatief kleine bedragen afrekenen en te veel marge zouden verliezen door gebruik te maken van het elektronisch betalingsverkeer. Volgens het NCOV is massale introductie van elektronisch betalen pas haalbaar als ook de kosten van apparatuur sterk dalen.

De drie partijen blijven streven naar een doorbraak en zullen het overleg daarom voortzetten, aldus een gezamenlijke mededeling. Daartoe zal ook worden onderzocht of het kassaverkeer in de detailhandel doelmatiger kan worden.