SVV-doelman Hiele voelt zich nog steeds een Feyenoorder

ROTTERDAM, 30 aug. SVV, de ploeg van assistent-bondscoach Dick Advocaat, heeft zijn eerste punt (0-0) in de eredivisie binnen en Joop Hiele is blij dat de competitiestart achter de rug is. Hij stond gisteravond bij SVV in het doel tegen de club, Feyenoord, en in het stadion, De Kuip, waar hij het grootste deel zijn hele voetballoopbaan heeft gesleten. En echt leuk vond Hiele dat niet. 'Maar', sprak hij na afloop, 'je weet dat je die wedstrijd eens moet spelen en dan kan je 'm maar beter in het begin van de competitie hebben.' Het verloste Hiele meteen van de laatste plichtplegingen bij Feyenoord. Na afloop van de wedstrijd werd hij de hete bestuurskamer ingetrokken waar zijn oude club officieel afscheid van hem wilde nemen. Het was de bedoeling geweest dat dat voor de wedstrijd op de middenstip zou gebeuren, maar door het overlijden van FC Twente-speler Tom Krommendijk, vorig jaar contractspeler bij Feyenoord, zag men daar vanaf en verhuisde 'het feest' naar binnen. Bestuur en spelers drukten Hiele en zijn vrouw vrolijk bloemen en cadeaus in de handen, maar pas toen directeur Martin Snoeck zei dat 'Hiele een Feyenoorder was en eigenlijk nog steeds is' verscheen er een veelbetekende glimlach op het gezicht van de 31-jarige doelman.

Hiele is nog steeds verbolgen over de manier waarop hij bij Feyenoord is vertrokken. Hij zegt te weten dat het moment om afscheid te nemen altijd een keer komt. 'Maar ik had het op een meer charmante wijze verwacht.'

Hij doelt daarmee op de ophef die Feyenoord altijd maakte als er een aanbieding van een andere club voor hem binnenkwam, maar toen de Rotterdammers het zelf de hoogste tijd voor zijn vertrek vonden kwamen ze achter Hiele's rug om tot overeenstemming met Ed de Goey. 'Dat was al in februari', weet Hiele. 'Feyenoord heeft zich daarna in alle bochten moeten wringen om op een nette manier van me af te komen.'

Showroom

Al in zijn tijd bij Feyenoord werkte Hiele in de showroom van Mercedes-dealer John van Dijk en de voorzitter van SVV wilde hem ook graag in het doel van zijn voetbalploeg hebben. De keeper kreeg een contract voor acht jaar en weet zijn toekomst veiliggesteld. Hiele zegt zich goed te voelen bij SVV. 'Ik ben een sportman. Ik kan niet tegen mijn verlies. Of ik nu bij Feyenoord, SVV of Heracles speel.'

Hoewel hij wel moeten wennen aan het feit dat er straks bij de thuiswedstrijden van SVV tegen clubs als MVV, NEC en Heerenveen niet meer dan 3000 a 4000 toeschouwers in die hele grote Kuip zullen zitten.

Gisteravond zat het stadion in ieder geval heel goed vol met 27.000 toeschouwers. Dat was boven verwachting en het begin van de wedstrijd werd zelfs een kwartier uitgesteld om de mensen die voor de Van Brienenoordbrug en voor de kassa's vaststonden meer tijd te gunnen. Maar tot diep in de eerste helft kwamen er nog supporters binnen. Een groot aantal vertrok ook weer voor het eindsignaal van Van Swieten, want de wedstrijd was het aankijken niet waard. Bij SVV vond men dat bijzaak, omdat de 'grote broer' Feyenoord op 0-0 werd gehouden en nu al bijna eenderde deel van de voor het hele seizoen begrote aantal toeschouwers van 80.000 binnen is. Hiele kreeg nauwelijk enige arbeid van betekenis. Het waren voornamelijk terugspeelballen. Maar het moeilijke werk dat hij moest doen deed hij naar behoren. Alleen op een schot van Dwight Blackson in de 26ste minuut was Hiele kansloos. De bal spatte echter op de paal. Na rust raakte ook SVV 'er Jos Luhukay het ijzer. Trainer Dick Advocaat, de steun en toeverlaat van bondscoach Michels, was na afloop tevreden over zijn keeper. Dat is belangrijk voor Hiele, want hij wil zijn plaats in de Nederlandse selectie nog niet afstaan. De stand-in van Hans van Breukelen zegt in ieder geval de tien interlands nog te willen halen. 'Ik heb er nu zeven en daar heb ik tien jaar over gedaan.'

De Goey

Over zijn opvolger bij Feyenoord, Ed de Goey, heeft hij een positief oordeel. 'Maar hij moet nog een lange weg gaan. Ik hoop dat hij door mensen wordt begeleid die het echt goed met hem menen.'

In zijn dankwoord na afloop in de bestuurskamer richtte Hiele het woord tot De Goey. 'Je hebt een goede, maar moeilijke keuze gemaakt', sprak hij tot de nieuwe Feyenoord-doelman. De Goey zegt 'een positief beeld van Joop' te hebben. 'Van enige rivaliteit is geen sprake.' De Goey beseft hoe moeilijk het is een ras-Feyenoorder als Hiele te vervangen. 'Voordat ik besloot op de aanbieding van Feyenoord in te gaan hebben Bengtsson en Verbeek (de technische staf, red) me op mijn hart gedrukt dat ik vooral mezelf moet blijven. Ik ben een ander type keeper als Hiele.' Joop Hiele was gisteravond niet onder de indruk van het spel van Feyenoord. 'Ik heb de ploeg tegen FC Porto zien spelen en toen dacht ik: dat is het. Maar daar zag je nu niets van terug. SVV heeft Feyenoord overtroefd met arbeid die we hebben verricht.'

Ook de normaal zo gematigde technisch directeur Gunder Bengtsson was die mening toegedaan.

Feyenoord had een excuus. Spelverdeler Sabau was gisteren nog niet van de partij. Twee uur voor de wedstrijd had Feyenoord van de FIFA zijn officiele vrijgave binnengekregen, maar wegens een lichte spierblessure in het dijbeen werd besloten om hem aan de kant te houden. De uitbundigheid waarmee Feyenoord na de 0-0 tegen SVV het nieuws bekendmaakte dat de transfer van Sabau eindelijk beklonken is, geeft aan dat nu vrijwel alle hoop op de kleine, 22-jarige Roemeen is gevestigd.

    • Hans Klippus