Rode Kruis zal hulp aan Irak laten toetsen door VN

GENEVE, 30 aug. Het Internationale Comite van het Rode Kruis (ICRC) zal elk verzoek van Irak om voedselhulp of andere humanitaire bijstand voorleggen aan het sanctiecomite van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dit maakte woordvoerder Jurg Bischof vanmorgen bekend.

Hij reageerde op afwijzende reacties van Britten en Amerikanen die met lede ogen zouden aanzien hoe eventuele hulpverlening door het ICRC aan de burgerbevolking van Irak door de mazen van embargo-resolutie 661 zou glippen. Daarin maken de VN een uitzondering voor voedsel en andere humanitaire voorzieningen, zoals medicijnen. De voorzitter van het ICRC, Cornelio Sommaruga, zal zondag in Bagdad met Tareq Aziz, Iraks minister van buitenlandse zaken, bespreken welke rol de neutrale hulporganisatie kan spelen. Sommaruga zal onder andere informeren naar de mogelijkheid van assistentie aan de burgerbevolking, aan zowel de Iraakse als de buitenlandse burgers. 'In een conflict als dit kunnen we moeilijk een deel van de bevolking uitsluiten van humanitaire hulp, als daarom wordt gevraagd', zegt Bischof.

Het ICRC biedt zijn goede diensten aan in geval de handelsboycot tegen Irak voedseltekorten zou veroorzaken. Wel zegt het ICRC toe een mogelijk verzoek van Irak voor te leggen aan het sanctiecomite, dat per geval beslist over de uitvoer van produkten naar Irak. Nu al geeft het ICRC te verstaan dat bijvoorbeeld thee en suiker in een land als Irak worden beschouwd als essentiele levensmiddelen met een hoge voedingswaarde. De resolutie wordt door de VN-lidstaten verschillend geinterpreteerd. Sri Lanka en Bangladesh hebben gisteren juist aangekondigd de uitvoer van thee naar Irak te zullen staken, terwijl Cuba gewoon doorgaat met de uitvoer van suiker.