Prijs van ruwe olie licht gestegen

ROTTERDAM, 30 aug. Na een daling van de olieprijzen gisteren, als gevolg van het akkoord tussen tien leden van OPEC (organisatie van olie exporterende landen), is de prijs voor Noordzee-olie ('Brent') vanochtend op de termijnmarkt in Londen weer gestegen. Voor contracten voor levering in oktober werd 25,55 dollar per vat (159 liter) betaald, een stijging met 75 dollarcent.

De oliehandel houdt er rekening mee dat er ondanks het OPEC-akkoord tot verhoging van de produktie, in het vierde kwartaal van dit jaar nog een tekort in de toevoer naar de consumerende landen kan ontstaan van een a twee miljoen vaten per dag. OPEC zou de weggevallen produktie van Irak en Koeweit niet helemaal kunnen opvangen. De organisatie heeft de landen die meer dan hun huidige quotum kunnen produceren, zoals Saoedi-Arabie, de Verenigde Arabische Emiraten, Venezuela, Nigeria en Qatar de vrijheid gegeven om de kranen verder open te draaien. Saoedi-Arabie en Venezuela hebben dat al gedaan.

Volgens OPEC moeten de olieconsumerende landen, verenigd in het Internationaal Energie Agentschap (IEA), ook een bijdrage leveren aan stabilisatie van de markt door de voorraden te verminderen en op het energiegebruik te besparen. Het IEA-bestuur beraadt zich morgen in Parijs op de situatie.

De aandelenkoersen zijn vandaag gestegen. In Tokio stegen de koersen ruim drie procent ondanks een verhoging van het disconto van 5,25 naar 6 procent. In Europa stegen de belangrijkste beurzen vanmorgen bijna twee procent. In Londen steeg de FT-30 index vanmorgen 1,9 procent naar 1690,6. De koersen liepen in Frankfurt op met 1,7 procent naar 1664,73. De aandelenkoersen op het Damrak stegen vanmorgen 1,9 procent terwijl de dollar 1,5 procent opliep naar 1,7665 gulden.