Onlusten gemeld aan grens Syrie met Irak

AMMAN, 30 aug. In diverse plaatsen in het noordoosten van Syrie, in de buurt van de grens met Irak, hebben zich zondag en maandag botsingen voorgedaan tussen pro-Iraakse betogers en Syrische veiligheidstroepen. Dat meldden gisteren reizigers uit Syrie die in Amman aankwamen en Arabische diplomaten en veiligheidsbronnen in de Jordaanse hoofdstad. De Syrische autoriteiten hebben de berichten tegengesproken.

De reizigers maakten melding van berichten van ooggetuigen dat bij de onlusten in met name Abu Kamal en Deir es-Zor tientallen doden waren gevallen. Diplomaten die contact hadden opgenomen met hun ambassade in Damascus meldden dat de demonstranten met Iraakse vlaggen zwaaiden. Sommigen hadden geeist dat hun woongebied bij Irak wordt gevoegd.

Volgens Jordaanse bronnen zijn de genoemde steden traditioneel pro-Iraaks. Dat zou de demonstraties van steun aan Irak verklaren terwijl de regering, die al vele jaren een diepe vijandschap jegens het Iraakse regime koestert, in de huidige crisis in de Golf stelling heeft genomen tegen Irak.

In Syrie is geen enkele melding gemaakt van pro-Iraakse betogingen, maar de autoriteiten hebben ook niet de gewoonte dit soort incidenten openbaar te maken. Wel stelde de Syrische president Hafez al-Assad zondag zonder opgave van redenen een afgesproken bezoek aan Egypte uit. Uiteindelijk ging hij dinsdag naar Alexandrie voor een bezoek van enkele uren.

De laatste grote rellen in Syrie dateren van 1982, toen de Syrische regering met zwaar geweld een opstand van de Moslimbroederschap in de stad Hama neersloeg. Daarbij vielen tussen de 10.000 en 20.000 doden. (AFP, AP)