Nieuwe tegenslag voor Lufthansa

ROTTERDAM, 30 aug. De Westduitse luchtvaartmaatschappij heeft een nieuwe tegenslag moeten incasseren. Het Westduitse kartelbureau heeft de overname door Lufthansa van het vliegveld Schoneberg bij Oost-Berlijn geblokkeerd.

Lufthansa, dat voor 51 procent bezit is van de Westduitse staat, wil een joint venture opzetten met de deze luchthaven om alle passagiers- en vrachtdiensten in handen te krijgen. Maar het kartelbureau meent dat Lufthansa daarmee te veel greep krijgt op andere maatschappijen die van het vliegveld gebruik willen maken.

Lufthansa, dat gisteren meldde dat het diep in de rode cijfers is terechtgekomen (verlies van drie miljoen D-mark in het eerste halfjaar, het eerste verlies in negen jaar), zag eerder al zijn belang van 26 procent in de Oostduitse luchtvaartmaatschappij Interflug door het kartelbureau geblokkeerd. Eind juli deelde het kartelbureau Lufthansa mee dat de transactie niet kon doorgaan omdat Lufthansa anders 53 procent van de Duitse markt in handen zou krijgen. De Westduitse regering wil dat Airbus, het Europese vliegtuigbouwconsortium, zijn vliegtuigen voortaan in ecu's verkoopt en niet langer in dollars. De ecu is nauw verbonden met de D-mark. De dollar die voortdurend sterk schommelt staat nu op een naoorlogs dieptepunt. Een daling of stijging van de dollarkoers met 10 pfennig tegenover de D-mark scheelt Airbus vier miljard D-mark tot het jaar 2000, aldus de Westduitse staatssecretaris Erich Riedl tegenover het Westduitse persbureau DPA. Aan Airbus nemen Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie en Spanje deel.