Mohawks ontruimen barricades

MONTREAL, 30 aug. De Canadese Mohawk-Indianen hebben gisteren in een verrassende manoeuvre samen met het leger een begin gemaakt met het opruimen van de barricades, die ze zelf hadden opgeworpen om de uitbreiding van een golfterrein tegen te houden. De Canadese regering had eerder gedreigd de vijftig dagen geleden opgerichte barricades bij het Kahnawake-reservaat met behulp van tanks te slechten. 4.000 militairen stonden tegenover 200 gewapende Indianen. Op het laatste moment besloten de leiders van de Indianen een confrontatie uit de weg te gaan.

Een legerwoordvoerder zei dat met de Mohawks in het reservaat vlakbij Montreal een regeling was getroffen voor het ontmantelen van alle versperringen, die een belangrijke verbinding via een brug naar de zuidelijke wijken van stad blokkeerden. Indianenleider Jack LeClaire sprak van een 'eervolle overeenkomst bedoeld om bloedvergieten te voorkomen'. Over het ontmantelen van een tweede barricade, bij een reservaat in Oka, een voorstad van Montreal, is nog geen regeling getroffen. Het omstreden golfterrein ligt bij Oka. De geplande uitbreiding zou volgesn de Indianen het grondgebeid van hun voorouders ontheiligen. Op 11 juli richtten ze daarom een barricade op en raakten verwikkeld in een vuurgevecht met de politie. Een agent werd daarbij gedood. Indianen in het Kahnawake-reservaat bouwden daarna eveneens barricades uit solidariteit met de actie in Oka. (AFP)