McEnroe zorgt in New York weer voor enorme opwinding

NEW YORK, 30 aug. Een tweede Grand Slam kampioen naar huis, John McEnroe op het randje van een volgende schorsing en een nieuwe door regen verstoorde dag bij de open Amerikaanse tenniskampioenschappen op Flushing Meadow. Andres Gomez uit Ecuador, de winnaar van het open Franse kampioenschap op Roland Garros, vijfde geplaatst, verloor van de Braziliaan Luiz Mattar. Met 3-6, 6-3 3-6, 3-6 volgde hij het slechte voorbeeld van 's werelds nummer een, Stefan Edberg. 'Ik heb geen tijd gehad me voor te bereiden op dit toernooi', verklaarde Gomez, 'na mijn overwinning op Roland Garros werd ik overal voor gevraagd.' Niet de verliezende Gomez, wel de zegevierende John McEnroe zorgde eens te meer voor de meeste gespreksstof. Zijn partij tegen de Zweed David Engel, 6-2 6-3 7-5, had niets van een routineklus. De temperamentvolle Newyorker sloeg een gat in een reclamebord van plexiglas, werd in het spel in zijn gezicht getroffen door de bal die hem op een blauw oog kwam te staan en sloeg uit woede een bal naar een lijnrechter, die bijna raak was. McEnroe was als vanouds aan het tieren en schelden en kreeg prompt een boete van 500 dollar (850 gulden). Nog zo'n geldstraf en hij mag het volgende Grand Slam-toernooi niet meedoen. Hij heeft inmiddels 7000 dollar boete. De limiet voor een automatische schorsing is 7500 dollar.

Frustraties

McEnroe probeerde voor eigen publiek zijn frustraties van zich af te spelen. Op Wimbledon werd hij dit jaar in de eerste ronde uitgeschakeld en op Flushing Meadow verloor hij vorig jaar van de toen nog onbekende Paul Haarhuis. 'Ik heb nog steeds het idee, dat ik er nog lang niet ben, maar sinds Wimbledon zit er vooruitgang in', stelde hij na afloop. In de derde ronde krijgt hij de onverstoorbare Sovjet Andrei Tsjesnokov tegenover zich. McEnroe is geladen. Voor hij afscheid neemt van het tenniscircuit wil hij nog een keer een Grand Slam-toernooi winnen. 'Ik wil er in stijl vandoor gaan.'

De rest van de, door regen onderbroken dag, viel er weinig te beleven. De 16e geplaatste speler, de Argentijn Martin Jaite, verloor in drie sets van de Amerikaan Paul Annacone. Ivan Lendl plaatste zich eveneens voor de derde ronde. Lendl rekende na een verloren tweede set gedecideerd af met de Westduitse Daviscupspeler Michael Stich. De Sovjet-speler Aleksander Volkov, die Edberg uitschakelde, verloor in de tweede ronde kansloos van de Amerikaan Todd Witsken. 'Ik was nog leeg', gaf Volkov als commentaar.

Martina Navratilova plaatste zich met vijf andere vrouwen voor de derde ronde. Daaronder bevond zich ook de achtste geplaatste Amerikaanse Mary Joe Fernandez. Zij maakte een einde aan de aspiraties van de Nederlandse Miriam Oremans: 6-4 6-1. De uit de kwalificaties doorgedrongen Nederlandse liet haar beste spel zien, maar dat was toch onvoldoende. Nederland hield in het enkelspel Manon Bollegraf over. Enkele uren voor de uitschakeling van Miriam Oremans versloeg Bollegraf de Amerikaanse Gretchen Mager-Rush met 6-2 en 6-1.

Blessurevrij

Het gebeurde in een van de zeldzame blessurevrije perioden in haar carriere. De 26-jarige Ermelose hield het dit seizoen alleen in Melbourne langer dan een ronde vol. In Parijs werd zij geremd door een dijbeenblessure, op Wimbledon trad ze met een knieblessure aan tegen Sukova en ook in het begin van het jaar bij de Open Australische kampioenschappen verscheen ze voor het duel van de tweede ronde tegen Gabriela Sabatini ook lang niet topfit op de baan. Op Flushing Meadow werkt ze aan haar rentree. Bollegrafs volgende tegenstandster is Maria Strandlund. Voert ze ook de partij tegen de bescheiden (144ste) geklasseerde Zweedse tot een goed einde, dan volgt zeer waarschijnlijk de confrontatie met de als eerste geplaatste Steffi Graf. (Reuter/AFP)