KLEDING VOOR KINDEREN IN NEW YORK

De tentoonstelling 'Small Illu(JHsions, Children's Costume 1710-1920' in het Metropolitan Museum of Art in New York vormt geen uitzondering op het gegeven dat kostuumtentoonstellingen vaak ondergeschoven kindjes zijn. De zestig kinderdrachten zijn verstopt in de donkere kelder van het museum, en het was een wonder dat het er tijdens ons bezoek nog zo vol was. De bezoekers waren vrouwen met kinderen, wier natuurlijke neiging de levensgrote poppen aan te raken voortdurend bestraft werd door een doordringend alarm en aansnellende bewakers.

De aandacht van mijn dochter werd vooral getrokken door een ecru katoenen jongensjurkje met een lief zakje op de rok uit circa 1870, bedrukt met een motief van een kanon, een stapeltje kogels en een soldaat die met een Amerikaanse vlag zwaait een stof die waarschijnlijk gedrukt is ter herdenking van de Burgeroorlog. De 'Pudding', een hoofdbescherming van gewatteerd leer, afgezet met zijden lint, gedragen door Zwitserse kindertjes in de achttiende eeuw, verzoende ons enigszins met het voorschrift voor kleuters hier een helmpje te dragen bij het berijden van de driewieler. Menig angstig moederhart zal worden geinspireerd door de bruin wollen/zijden jurk voor een jong meisje uit 1740, met een ingenaaide leiband.

Helaas is het een tentoonstelling van gemiste kansen. Dat een hele generatie yuppies van boven de veertig een tweede kind krijgt, heeft tot gevolg dat in bepaalde wijken het aantal kinderkledingboetieks de restaurants nog overtreft. Een korte wandeling alleen al om de hoek van het Museum langs Madison Avenue, tussen de 68e en 94e Straat, had de samenstellers van de tentoonstelling niet alleen kunnen inspireren tot een interessanter overzicht, dat niet abrupt afloopt in 1920, maar zou ook bepaalde beweringen in de begeleidende tekst ontkracht hebben. De uitspraak bijvoorbeeld dat de 'uiterlijke verschijning van kinderen een maat was voor de sociale status van hun ouders', betreft een verschijnsel dat zeker niet verdween aan het eind van het Victoriaanse tijdperk. En ook het aankleden van kinderen als replica's van volwassenen is niet beperkt tot de achttiende eeuw. Bij Cerutt (807 Madison Avenue bij 68e Straat) een 'outfitter' waar kindlief aan het begin van het seizoen van top tot teen wordt aangekleed kan men terecht voor miniatuur herenpakjes en blazertjes, kompleet met 'dress shirts' van Polo Ralph Lauren, in dezelfde strepen als papa, en zijden stropdasjes voor $41. Voor meisjes zijn er onder meer bijzonder onkinderlijke feestjurkjes van de ontwerpster Joan Calabrese, bijvoorbeeld een rode met pofmouwtjes, met van voren een inzet van wit kant, bestikt met talloze pareltjes ($480). De prototypen van de matrozenpakjes, Little Lord Fauntleroy-kleertjes en kanten babyjurkjes, te verkrijgen in deze en andere winkels met namen als Petit Bateau en Au Bon Point, zijn op de tentoonstelling te zien; een eeuw of twee geleden werd er net iets meer aandacht aan detail geschonken. Hetzelfde gesmokte zijden jurkje, te koop bij Wicker Garden's Children voor $225, werd in 1890 al door Liberty of Londen gemaakt.

The Chocolate Soup, een wandelwagen-onvriendelijke pijpenla, strategisch gelegen tegenover het Whitney Museum, Madison Avenue bij 75th Street, vertoont een ander beeld. Hier wordt duidelijk waarin de kindermode van nu zich werkelijk onderscheidt van zo'n zestig jaar geleden: kleur en humor. Opmerkelijk is de prijs voor handgebreide truitjes (een statussymbool, waar geen moeder of oma hier de tijd voor heeft). Een rechttoe-rechtaan katoenen truitje met drie beertjes op voor- en achterkant bijvoorbeeld, kost $191. Verleidelijk zijn de met voorstellingen uit klassieke kinderboeken beschilderde spijkerjasjes ($120). Geestig zijn de wollen handschoentjes, die tegelijk poppetjes zijn, zoals een beertje met een roze tutuutje of een koe gekleed als matroos ($10). Aangezien het kind dat bereid is voor langer dan drieeneenhalve minuut een hoed op te houden nog moet worden uitgevonden, verraadt een moeder bij de aanschaf van een kinderhoofddeksel pas goed het universele gegeven dat het kind slechts aanleiding is om kleren te kunnen kopen zonder schuldgevoel. Zwakke zielen kan ik afraden Shoofly binnen te lopen, op 506 Amsterdam Avenue (tussen West 84th en 85th Streets). Deze winkel is gespecialiseerd in schoentjes wie gaat er niet overstag voor een paar paarse suede mini-oxfords ($60)? en vooral hoedjes die niet te schattig zijn. Vooral de creaties van Etak (Kate Herman) roepen de hebzucht op, zoals een slappe 'cowboy'hoed van panterprintstof, afgezet met rood band en voorzien van rode oorflappen ($28), of een vierkante baret in dezelfde stof met zwartfluwelen band en gevoerd met een zwart/rode ruit ($19, babymaatje), mee te nemen in een hoedendoos versierd met poezieplaatjes van konijntjes ($50). Wat in New York voor volwassenen geldt, geldt ook voor kinderen: dure klassieke of super-modieuze kleding wordt veel gedragen en is dus ruim voorradig en zeer goed van kwaliteit, maar het is moeilijker praktische maar toch leuke en betaalbare 'straatkleding' te vinden. Gap Kids (100 winkels, onder andere op Madison Avenue op de hoek van 86th Street) kwam in 1986 met kinderkleding die een precieze imitatie was van Gap voor volwassenen: eenvoudige bloesjes, t-shirts, spijkerrokjes ($22), katoenen truitjes, in felle effen kleuren of bedrukt met bloemetjes of paisley motief. Het gebrek aan originaliteit wordt verdoezeld door de handige marketing met portretfoto's van beroemde filmsterren (Meryl Streep) of kunstenaars (Kenny Scharf, met dochter), in Gap-coltrui.

Ook de modehit 'leggings' voor vrouwen, biedt uitkomst voor de kinderen, zoals in de creaties van Flapdoodles (Basic Youth, 49 Avenue A bij Fourth Street in de East Village). Wij zelf doen overigens bijna al onze aankopen per telefoon, door middel van catalogi die bij het naderen van het nieuwe schooljaar de brievenbus binnenstromen. Onze favoriet 'Hanna' ('Swedish quality') doet sinds kort aan recycling: te klein geworden kleding kan teruggestuurd worden tegen een krediet van 20 procent van de aanschafprijs en Hanna distribueert die weer onder arme kinderen.

'Small Illusions, Children's Costume 1710-1920'. The Metropolitan Museum of Art. Fifth Avenue bij 82nd Street. Inl. 09-1212 879 5600. T/m 9 sept.

    • Reineke Hollander