Japanse hulp 'niet militair'

TOKIO, 30 aug. Het Japanse ministerie van buitenlandse zaken heeft vandaag de beslissing van de Japanse regering om een miljard dollar beschikbaar te stellen als bijdrage in de kosten van de internationale troepenmacht in het Golfgebied, een 'beslissing zonder precedent' genoemd.

Eerder was gemeld dat Japan hulp zou geven aan landen in het Midden-Oosten die door de Golf-crisis in economische problemen zouden komen, maar dit bleek onjuist. Het geld is uitdrukkelijk bedoeld voor de financiering van niet-militaire goederen in de acties tegen Irak, zo is in Tokio meegedeeld.

De woordvoerder van de regering, Misoji Sekamoto, zei: 'Wij stellen 1 miljard dollar beschikbaar aan de multinationale troepenmacht in het Golfgebied', en hij verduidelijkte daarmee de eerdere opmerking van minister van financien Ryutaro Hashimoto. Het bedrag zal in contanten beschikbaar worden gesteld en dienen voor het zenden van 100 artsen en verpleegsters naar de Golf, het charteren van Japanse burgervliegtuigen en schepen voor het vervoer van niet-militaire goederen naar het gebied en om bij te dragen in de kosten van de VS en andere landen om vliegtuigen en schepen te charteren.

Intussen hebben de laatste twee diplomaten de Japanse ambassade in Koeweit verlaten. De waarnemend ambassadeur en de tweede secretaris zijn naar Bagdad gereisd, maar volgens Tokio blijft de ambassade in Koeweit desondanks 'in principe open'.

Japan zou tot het ontruimen van het gebouw hebben besloten wegens een gebrek aan voedsel en elektricteit en andere eerste levensbehoeften. De temperatuur in het ambassagebouw zou door het uitvallen van de air-conditioning zijn opgelopen tot 40 graden. (AFP, AP, Reuter)