Japanse Bank verhoogt rente, aandelen stijgen

ROTTERDAM, 30 aug. De centrale bank van Japan heeft vandaag het disconto verhoogd van 5,25 naar 6 procent. Doel is om een verdere stijging van de inflatie in Japan te voorkomen.

De Japanse economie draait op volle kracht en kampt met een tekort aan arbeidskrachten. Bang dat de bedrijven niet meer aan de vraag kunnen voldoen waardoor de prijzen gaan stijgen, wil de Bank of Japan met een hogere rente de bestedingen temperen. 'Bovendien hebben we nu te maken met scherp stijgende olieprijzen die de inflatie verder kunnen aanwakkeren', zei bankpresident Yasushi Mieno.

Het Japanse ministerie van handel en industrie (Miti) is het oneens met de maatregel van de centrale bank en noemde de verhoging 'voorbarig' omdat de inflatie nog laag is.

De beurs had de verhoging verwacht en al in de rente en aandelenkoersen verwerkt. Tijdens de ochtendhandel kwamen de aandelenkoersen nauwelijks van hun plaats, maar in de middag schoten ze met ruim drie procent omhoog omdat Nomura, het grootste Japanse effectenkantoor, koopadviezen verstrekte. W. T. C. Kool van Nomura Nederland: 'De koersen zijn terug op het niveau van voor de grote aandelenhausse. De bodem is bereikt, afgezien van onverwachte ontwikkelingen in het Midden-Oosten.' Deskundigen in de Verenigde Staten vrezen dat een Japanse renteverhoging de VS ook tot een renteverhoging kan dwingen, terwijl de Amerikaanse economie juist sterk afkoelt en daar eerder behoefte is aan een renteverlaging om een dreigende recessie af te wenden.

Op het moment levert een Japanse staatsobligatie ruim acht procent rendement op en een Amerikaanse negen procent. Als dit verschil slinkt, bestaat het gevaar dat Japanse beleggers de grootste geldschieters van de VS een hogere Amerikaanse rente zullen eisen.

H. de Jong, hoofd van het economisch bureau buitenland van de Amro-bank, is daar niet bang voor: 'De Japanse discontoverhoging is een vertraagde technische aanpassing. De obligatierente is vandaag in Tokio niet gestegen zodat het renteverschil met de VS niet krimpt. Bovendien bestaat een goede kans dat de dollar op termijn gaat stijgen en zo Japanse beleggers extra koerswinst oplevert.' De Jong verwacht dat de Bondsrepubliek wel voor het eind van het jaar het disconto zal verhogen, omdat daar, net als in Japan, sprake is van inflatiegevaar. De Westduitse inflatie op jaarbasis steeg deze maand naar 2,9 procent, tegen 2,4 procent in de afgelopen maand. J. A. Sypkens, directeur van het effectenkantoor van de Amro-bank in Tokio, houdt rekening met een verdere stijging van het Japanse disconto: 'Hier in Tokio is het tekort aan bouwvakkers al zo groot dat ze van 200 kilometer afstand aangevoerd moeten worden. De Bank of Japan zal daarom nog harder aan de rem moeten trekken.'