'Gagarins ruimtevlucht verzonnen'

BOEDAPEST, 30 aug. Joeri Gagarin, 's werelds eerste ruimtevaarder, is nooit in de ruimte geweest. Dat althans beweert de Hongaarse science-fictionschrijver Istvan Nemere in zijn jongste boek, 'Gagarin: een kosmische leugen', dat gisteren in Boedapest is verschenen.

Nemere wijst in zijn boek op de merkwaardige omstandigheid dat het nieuws van Gagarins succesvolle ruimtevlucht al anderhalve dag voor die vlucht werd gepubliceerd in het Poolse partijblad Trybuna Ludu. Ook vindt Nemere het merkwaardig dat Gagarin geen camera aan boord had.

Volgens de Hongaarse schrijver had de eerste ruimtevlucht niet plaats op 12 april 1961, maar al op 25 maart van datzelfde jaar. Aan boord van de ruimtecapsule bevond zich niet Joeri Gagarin, maar een zoon van de bekende vliegtuigconstructeur Iljoesjin. De kosmonaut werd bij de mislukte vlucht ernstig gewond. Kort daarop repten de Sovjet-media van een auto-ongeluk dat Iljoesjins zoon zou zijn overkomen, waarna hij uit het zicht verdween. Volgens Nemere had de toenmalige Sovjet-leider Chroesjtsjov op dat moment dringend een spectaculair succes nodig, waarop men het ruimtesprookje van Joeri Gagarin had uitgevonden. (DPA)