Duits Co op-concern houdt uitverkoop

ROTTERDAM, 30 aug. Het noodlijdende Westduitse detailhandelsconcern Co op houdt uitverkoop. Grote delen van het concern worden afgestoten om aan geld te komen dat nodig is om te overleven.

Ook de Nederlandse levensmiddelengroothandel Unigro springen hierop in. Het is niet alleen geinteresseerd in de Nederlandse activiteiten van Co op, maar voerde afgelopen jaar ook onderhandelingen over overneming van Co ops kruidenierswinkels in het zuiden van de Bondsrepubliek, met een totale omzet van naar schatting twee miljard gulden.

Bij deze besprekingen was ook Spar AG betrokken, de Westduitse partner van Unigro. Unigro en Spar werken op verschillende fronten nauw samen. Unigro heeft een belang van 5 procent in Spar en beide bedrijven hebben afgesproken niet op elkaars thuismarkt actief te worden.

Volgens deze afspraak zou Unigro geen overnemingen in Duitsland mogen plegen. Waarom het bedrijf dan wel besprekingen heeft gevoerd met Co op over de overneming van Westduitse winkels is onduidelijk. Tot een overneming is het evenwel niet gekomen. Co op heeft de winkels uiteindelijk een maand geleden aan een ander verkocht aan Rewe, Duitslands grootste kruidenier.

De verkoop van de zuid-Duitse winkels maakt deel uit van een omvangrijke saneringsoperatie waaraan Co op nu de laatste hand legt. Door mismanagement en fraude aan de top van het concern raakte Co op enkele jaren geleden in ernstige financiele problemen. Het bedrijf stevende regelrecht op haar ondergang af. De toenmalige topman van Co op, Bernd Otto, werd na zijn val door de justitie in de kraag gegrepen.

De nieuwe top poogt Co op nu door een ingrijpende sanering uit het moeras te trekken. Gisteren zijn de aandeelhouders akkkoord gegaan met het saneringsplan dat voorziet in verkoop van grote delen van de onderneming en in een reorganisatie van de rest van het bedrijf. Het grootste deel van het plan is al uitgevoerd. Het concern verkoopt 924 supermarkten, warenhuizen en speciaalzaken, met 25.600 werknemers en een omzet van 6,8 miljard D-mark. Aanvankelijk leek het ernaar uit te zien dat Rewe voor 500 miljoen D-mark alle 1800 levensmiddelenwinkels van Co op zou kopen. Maar Co op vond uiteindelijk andere gegadigden en verdeelt de winkels nu onder een groter aantal binnenlandse en buitenlandse gegadigden, waaronder het Franse Promodess en de Konsumgenossenschaften uit Oost-Berlijn. Tot voor kort werkten bij Co op 46.000 mensen in 2000 filialen en behaalde het concern een omzet van elf miljard D-mark. Na de omvangrijke saneringsoperatie blijft een onderneming over met een omzet van circa 4 miljard D-mark, ruim 18.400 werknemers en 765 grote winkels in drie belangrijke regio's, te weten het zuidwesten van de Bondsrepubliek (Frankfurt), het westen (Mulheim/Ruhr) en het noordwesten (Bremen). Dat brengt Co op 600 miljoen D-Mark in het laadje, waardoor het bedrijf al dit jaar uit de rode cijfers komt. In 1991 verwacht Wolf een winst van dertig miljoen. Op de aandeelhoudersvergadering gisteren waren ongeveer honderd aandeelhouders aanwezig die 92,2 procent van het aandelenkapitaal van in totaal 70 miljoen D-mark vertegenwoordigden. Hiervan is 67,5 procent in handen van de DG Bank en 22 procent van de Bank fur Gemeinwirtschaft. Tien procent is verspreid onder duizenden kleine aandeelhouders.

De Amro Bank, in de hoogtijdagen van het Westduitse detailhandelsconcern een belangrijk financier van Co op, is nog steeds aandeelhouder, zij het een hele kleine. De Amro was destijds een van de banken die hun vorderingen op Co op in het kader van een grootscheeps reddingsplan in aandelen hebben omgezet (de Amro verwierf zo een belang van 22 procent in Co op) en die aandelen later in het kader van een nieuwe reddingsoperatie zo goed als allemaal hebben afgestempeld. De Amro heeft nu nog 59 aandelen op een totaal van circa 9 miljoen, zo blijkt uit uitlatingen van een woordvoerder van de bank in Amsterdam.

De Amro ondergaat nog steeds de naweeen van haar betrokkenheid bij Co op. Het miljoenenverlies dat ze op het Westduitse bedrijf heeft geleden is al lang afgeschreven, maar de bank wordt nog steeds achtervolgd door beleggers die de Amro betichten van het verstrekken van misleidende informatie. De beleggers hadden ingetekend op een door de Amro verzorgde obligatie-emissie voor Co op, toen korte tijd later uitkwam dat Co-op regelrecht op de ondergang afkoerste en de obligatiekoers naar beneden dook. De beleggers menen dat de Amro had moeten weten dat Co op er slecht voor stond en dat ook had moeten melden in het emissie-prospectus. De beleggers zijn inmiddels al naar de rechter gestapt.