Diplomaten in Bagdad; Saddam eist voedsel in ruil voorluchtbrug

NICOSIA/LONDEN, 30 aug. Irak geeft buitenlandse vliegtuigen die worden ingezet voor het ophalen van gijzelaars geen toestemming in Bagdad te landen als ze geen voedsel en medicijnen meebrengen. Dat hebben diplomaten in Bagdad vanmorgen verklaard.

Een Iraakse regeringsfunctionaris zei vanmiddag echter dat Irak wel Westerse vliegtuigen zal toelaten.

Algemeen wordt aangenomen dat het Westen niet bereid is aan de gemelde voorwaarde tegemoet te komen. Dat zou tot gevolg hebben dat de buitenlanders die Irak mogen verlaten, via konvooien over land naar een naburig land zullen moeten worden gebracht. Volgens diplomaten in Bagdad zou Turkije het meest in aanmerking komen. Van Bagdad naar de Turkse grens is een afstand van 600 kilometer.

Irak heeft de eerste Westeuropese gijzelaars per vliegtuig van Bagdad naar de Jordaanse hoofdstad Amman laten gaan. Het zou gaan om een 17-jarig Brits meisje en een zeven maanden zwangere Spaanse vrouw. Westerse diplomaten zijn vanmorgen uitgenodigd met de paspoorten van vrouwen en kinderen die Irak uit willen naar het Iraakse ministerie van buitenlandse zaken te komen, zo liet de Britse ambassadeur in Bagdad, Harold Walker, weten. De uitgifte van uitreisvisa was vanmorgen nog niet begonnen. Het zou in totaal om 3000 personen gaan die nu weg mogen. De ambassadeur zei te verwachten dat door de administratieve procedures een massaal vertrek van buitenlandse vrouwen en kinderen pas zaterdag op gang kan komen. Vrijdag is in Irak de wekelijkse rustdag. Westerse verslaggevers in Bagdad zijn ontboden naar het Sheraton Hotel om een aantal gijzelaars te ontmoeten.

De Nederlandse ambassadeur in Bagdad, Koos van Dam, heeft gisteravond in een lang gesprek met een Iraakse onder-minister van buitenlandse zaken de bevestiging gekregen dat ook Nederlandse vrouwen en kinderen mogen vertrekken, zo meldt onze Haagse redactie. Het zal echter nog wel 'enige dagen' duren voordat de uitreisvergunningen zijn afgegeven. Het is bovendien niet geheel duidelijk of deze Nederlanders allemaal via Bagdad moeten reizen. Het gaat om circa 47 landgenoten. Het exacte aantal kon Buitenlandse Zaken niet geven, omdat enkelen een dubbele nationaliteit hebben en omdat onduidelijkheid bestaat over de leeftijdsgrens voor de kinderen. Inmiddels zijn de echtgenote en drie kinderen van eerste secretaris Joseph Damoiseaux van de Nederlandse ambassade in Koeweit via Bagdad naar Turkije gereisd.

De Iraakse ambassadeur in de Verenigde Staten, Mohammed al-Mashat, zei gisteren dat de manlijke gijzelaars ook zouden kunnen worden vrijgelaten als de Verenigde Staten beloven Irak niet aan te vallen.

Pag.5: Vervolg