Armeense militie geeft zich over

MOSKOU, 30 aug. De ANA (het Armeense Nationale Leger), de belangrijkste gewapende militie in Armenie, heeft vannacht na onderhandelingen met de Armeense regering besloten zichzelf op te heffen. Een deel van de wapens is ingeleverd en het hoofdkwartier van de ANA is ontruimd. Dat heeft de Armeense president Levon Ter-Petrosjan vanochtend in het parlement gezegd.

Het Armeense parlement kondigde gisteren de noodtoestand af nadat in de nacht op dinsdag in * evan zes mensen omkwamen bij vuurgevechten tussen twee gewapende groepen, de AOD en de ANA. Onder de slachtoffers was het parlementslid Viktor Aivazjan, die zich naar het strijdgewoel had begeven om te bemiddelen. Een tweede parlementslid werd door een auto zonder nummerborden aangereden en is ernstig gewond. De gevechten duurden de hele nacht en waren in de hele stad te horen. Ter-Petrosjan noemde de acties van het ANA misdadig en kwalificeerde het leger als een 'terroristische, verraderlijke organisatie'.

Het parlement stelde gisteren het ANA een ultimatum aan het ANA: het moest voor tien uur 's avonds alle wapens inleveren. ANA-leden die dat deden worden niet vervolgd. Wanneer het ANA geen gehoor zou geven aan de oproep zou de groep, die volgens schattingen 10.000 man onder de wapens heeft, met geweld worden ontwapend. De vuurgevechten in Jerevan begonnen als een incident bij een benzinestation tussen soldaten van de ANA en de AOD, de Armeense Nationale Beweging. De AOD is voortgekomen uit het Comite Karabach. Zij behaalde tijdens de laatste verkiezingen een meerderheid in het parlement en de nieuwe Armeense president Ter-Petrosjan is haar voorzitter. Ook het gedode parlementslid Aivazjan behoorde tot de AOD, die er eveneens gewapende volksmilities op nahoudt.