AC Milan aanzienlijk sterker dan Real

ROTTERDAM, 30 aug. Met Ruud Gullit en Marco van Basten, maar zonder de geblesseerde Frank Rijkaard en Roberto Donadoni heeft Europees kampioen AC Milan zich gisteravond sterker getoond dan Real Madrid. In Madrid werd Real bij het 12e Bernabeu-toernooi verslagen met 3-1. Reeds bij rust konden de Milanezen bogen op een voorsprong van 3-0. Na een kwartier schoot de van Bari overgenomen Milan-verdediger Carbone na een pass van van Gullit langs de bij Real debuterende doelman Jaro. Een overtreding van de Joegoslaaf Spasic op Gullit leverde in de veertigste minuut een strafschop op, die door Van Basten werd benut. Een minuut voor rust liet Jaro een onschuldige terugspeelbal van Hierro over de doellijn rollen. Europees topscorer Hugo Sanchez kreeg de kans iets terug te doen, toen in de 67ste minuut de bal op de strafschopstip werd gelegd. Pazzagli redde. Twee minuten na de gemiste strafschop kopte Parra na een door Michel genomen hoekschop in. Vijf minuten voor tijd werd Gullit van het veld gehaald en vervangen door Agostini.

Bondsrepubliek

De nieuwbakken coaches Artur Jorge en Berti Vogts zijn in Lissabon hun loopbaan bij de nationale teams van Portugal en de Bondsrepubliek begonnen met een gelijkspel: 1-1. Anderhalve maand na het behalen van de wereldtitel in Rome presenteerden de Westduitsers zich niet als kampioenen. Ze mochten blij zijn met de remise. Portugal, 17 oktober tegenstander van titelverdediger Nederland in de voorronde voor het Europees kampioenschap, kreeg te weinig. Overigens deden bij de Portugezen Rui Barros (Monaco) en Futre (Atletico Madrid) niet mee.

De Bondsrepubliek bleef niettemin in de elfde achtereenvolgende wedstrijd, sinds 28 februari, zonder nederlaag. Aanvoerder Lothar Matthaus gaf de bezoekers na een kwartier in het Stadio da Luz na een vrije schop de leiding. In de 53ste minuut liep hij een verrekte spier aan een dijbeen op, waarna hij werd vervangen door debutant Manfred Binz. Vier minuten later kwamen de Portugezen via Rui Aguas aan de gelijkmaker.

Vogts stelde in de basis zeven spelers uit de WK-finale van Rome op. Daarbij kwam als wisselspeler in de tweede helft nog Jurgen Klinsmann. Na het uitvallen van Matthaus kwamen de Portugezen beter in hun spel. Onnodig balverlies van Brehme aan debutant Cadete betekende de inleiding tot de gelijkmaker van Rui Aguas, die doelman Illgner omspeelde (1-1). Daarna was het initiatief voor Portugal, dat acht minuten voor het einde bijna aan de winst kwam. Illgner redde echter bij een gevaarlijke inzet van Jose Carlos.

Mechelen

Nieuwkomers Rene Eykelkamp en Adri Boogers lijken het vertrek bij KV Mechelen van Koeman, Rutjes en Bosman vooralsnog niet te kunnen opvangen. Eerstgenoemde maakte gisteravond in de uitgestelde openingswedstrijd tegen Charleroi alleen in de eerste tien minuten enige indruk. Laatstgenoemde zat op de reserve-bank. Vooral de verdediging functioneerde slecht. Charleroi kreeg veel kansen. Bij rust was het al 4-0 door treffers van Hurtado, de 18-jarige Zairees Affo en Wuyts (tweemaal, waarvan de laatste uit een strafschop). Na de hervatting maakte Hurtado eerst nog 5-0, alvorens de Zweed Ingelsson dankzij een strafschop iets terug kon doen (5-1). Anderlecht won met 1-0 van Sint Truiden. Direct na de rust scoorde Nilis. Kampioen Club Brugge begon met een overwinning van 1-0 op Lokeren. Ceulemans maakte de enige treffer. Voorlopige lijstaanvoerder werd Standard Luik, dat via een 1-0 overwinning op RWDM vijf punten uit drie wedstrijden scoorde. Ekeren-FC Antwerp eidigde in een gelijkspel: 2-2. De openingstreffer kwam daarbij op naam van Frans van Rooy.