Zes uitgevers onderzoeken commercieel tv-station

AMSTERDAM, 29 aug. Zes uitgeversconcerns gaan de mogelijkheid onderzoeken om een eigen commercieel televisiestation op te richten. Dat heeft een woordvoerster van De Telegraaf, een van de deelnemers, desgevraagd bevestigd.

De andere vijf deelnemers zijn: Perscombinatie, Wegener Tijl, Friesch Groningse Drentse Pers, de Oostelijke Dagbladen Combinatie en de Verenigde Noordhollandse Dagbladen.

De Franse commerciele zender TFI is ook betrokken bij het onderzoek. Deze zender toont reeds geruime tijd belangstelling voor de Nederlandse markt. Destijds heeft J. van den Ende geprobeerd zijn inmiddels ter ziele gegane station TV10 via de Fransen toch van de grond te krijgen.

Wanneer uit het onderzoek blijkt dat het initiatief van de betrokken uitgeversconcerns een kans maakt zal een Nederlands televisiestation worden opgericht, aldus de Telegraaf-woordvoerster. Dat kan echter pas nadat de nieuwe Mediawet, die commerciele televisie mogelijk moet maken, door de Tweede Kamer is behandeld.

Vorig jaar strandde een plan van AVRO, TROS en Veronica om samen met vier grote uitgevers, waaronder Elsevier en Perscombinatie, een commerciele omroep te beginnen.