Wrevel over smogbeleid commissaris

ARNHEM, 29 aug. Ambtenaren van de afdeling milieu van de provincie Gelderland zijn ontevreden over het eigenzinnige smogbeleid van hun commissaris van de koningin M. de Bruijne.

Terwijl zijn collega's elders in het land blind varen op hun milieudiensten voor de afkondiging van de zogenaamde smogfases, negeert De Bruijne keer op keer het advies van zijn eigen dienst. De afgelopen zomermaanden heeft De Bruijne viermaal het advies van de afdeling milieu om smogfase 1 af te kondigen naast zich neer gelegd. Op zaterdag 4 augustus adviseerde de dienst hem fase 2 af te kondigen. Op vier van de vijf meetstations in Gelderland werden die dag zelfs enige tijd waarden gemeten die de afkondiging van fase 3 rechtvaardigden. De Bruijne hield het op smogfase 1. De commissaris zegt desgevraagd dat hij vindt dat smogfases vaak veel te snel worden afgekondigd. Hij wil 'geen onrust stoken' wanneer dat niet nodig is: 'Je moet de normen verstandig hanteren. Ik handel naar eigen, wijs inzicht, precies zoals voorgeschreven.' In de meeste gevallen, aldus De Bruijne, is er slechts sprake van enkele piek-uren van luchtverontreiniging. Hij laat liever een waarschuwing uitgaan aan inwoners van de provincie dat men op die uren eventueel last zou kunnen hebben van luchtverontreiniging.

Bij de afdeling milieu van de provincie heerst grote ontevredenheid over het smogbeleid van De Bruijne. E. van der Werf, hoofd van de afdeling luchtverontreiniging: 'Wij adviseren op basis van de kennis die hier aanwezig is. En daar zit toch uitgebreid wetenschappelijk werk achter.' Smogfases worden in alle provincies afgekondigd door de commisaris der koningin. De provincies maken daarbij sinds kort gebruik van het 'draaiboek luchtverontreiniging' waarin de afkondiging van de verschillende smogfases wordt geregeld.

Fase 1 is een waarschuwingsfase voor cara-patienten. In fase 2 wordt een beroep gedaan op de industrie vrijwillig de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken en krijgen automobilisten het advies hun auto te laten staan. In fase 3 mogen dwingende maatregelen aan industrie en automobilisten worden opgelegd. De afkondiging van de fases gebeurt voor een periode van minimaal 24 uur.