VS verdubbelen schatting kosten inspanning in Golf

WASHINGTON, 29 aug. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft gisteren zijn schatting van de kosten van de Amerikaanse militaire inspanningen in het Golfgebied bijna verdubbeld. Volgens het Pentagon zullen de kosten tegen eind september zeker 2,5 miljard dollar bedragen. Het Pentagon hield daarbij rekening met een belangrijke stijging van de brandstofprijzen en de mobilisatie van tienduizenden reservisten. Eerder was voorspeld dat operatie Desert Shield tegen die tijd 1,2 miljard dollar zou hebben gekost. De regering van president Bush hoopt bondgenoten als Japan en West-Duitsland er de komende dagen toe te bewegen een deel van de kosten te betalen, aldus een Amerikaanse regeringswoordvoerder. Saoedi-Arabie levert al brandstof voor in dat land gestationeerde vliegtuigen.

Het Pentagon maakte voorts bekend dat Irak nu 150.000 militairen in Koeweit heeft gelegerd, en nog eens 115.000 in de buurt van de Iraakse grens met Saoedi-Arabie en Koeweit. Zij beschikken over 1.000 tanks, 1.200 pantservoertuigen en 800 artilleriestukken. Vorige week schatte minister van defensie Dick Cheney nog dat er in totaal 200.000 Iraakse militairen in het gebied waren gelegerd. De woordvoerder van het Pentagon zei niet of de Iraakse versterkingen worden beschouwd als een bedreiging voor Saoedi-Arabie.

Het zwaarste materieel van het Amerikaanse leger heeft inmiddels Saoedi-Arabie bereikt, waaronder M-1 tanks en M-2 gevechtsvoertuigen van de 24ste infanteriedivisie. Er zijn nu 60.000 Amerikaanse militairen in Saoedi-Arabie gearriveerd.

President Bush kreeg gisteren overweldigende steun in het Congres voor zijn politiek met betrekking tot de Golf. Bush onderbrak zijn vakantie om de Congresleden op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten na Iraks invasie van Koeweit.

Huisvoorzitter Tom Foley zei dat de president 'persoonlijk werd geprezen door Democraten en Republikeinen, senatoren en afgevaardigden van beide partijen voor zijn inspanningen om een internationale campagne op gang te brengen om Saddam Hussein te isoleren'. De Verenigde Staten zijn van plan Saoedi-Arabie voor in totaal bijna 3 miljard dollar wapens te verkopen om zijn verdediging tegen Irak te versterken. Onderdeel van het pakket vormen 24 gevechtsvliegtuigen van het type F-15, 150 M-60 tanks en 200 van de schouder af te schieten Stinger-raketten. Volgens zegslieden zijn verdere leveranties denkbaar.

Groot-Brittannie heeft besloten een tweede torpedobootjager naar de Golf te sturen om de marine-blokkade van Irak en bezet Koeweit te versterken, zo maakte de Britse minister van defensie Tom King vanochtend in Bahrein bekend. In de Golf zijn ook al twee Britse fregatten. De drie Britse mijnenjagers die naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee onderweg zijn hebben nieuwe orders ontvangen om rechtstreeks naar de Golf door te varen, zei hij.

Noorwegen verzet zich niet tegen transport door Noorse vrachtschepen van Amerikaans materieel, zo is gisteren in Oslo bekendgemaakt. De VS hadden de Noorse regering vorige week om toestemming daarvoor gevraagd.

Syrie heeft extra-troepen naar zijn grensgebied met Irak gestuurd om met name zijn olie-installaties te beschermen tegen een eventuele aanval. Dat hebben buitenlandse militaire bronnen in de Turkse hoofdstad Ankara gemeld. Syrie neemt met ongeveer 2.000 man deel aan de multinationale macht die Saoedi-Arabie moet behoeden tegen een Iraakse aanval. (AFP, Reuter, AP, UPI)