Vendex wil Staal kwijt aan Brussel Lambert

ROTTERDAM, 29 aug. Vendex praat met de Belgische Brussel Lambert Groep over de verkoop van een deel van haar belang van 79 procent in Staal Bankiers. De onderhandelingen zijn echter nog niet afgerond.

Dit zeggen goed ingevoerde bronnen in het bankwezen. De betrokken partijen hebben geen commentaar. De notering van Staal Bankiers is vanochtend opgeschort in afwachting van een nader bericht.

Vendex probeert al enige tijd het vermogen vrij te maken dat vastzit in Staal Bankiers. Na een sterke terugval in het winstniveau eind vorig jaar haalt Staal Bankiers slechts een rendement van 5 procent op het eigen vermogen. Brussel Lambert poogt over heel de wereld (minderheids)belangen te nemen in plaatselijke banken om zo een internationaal netwerk op te bouwen, een strategie die meer Franse en Belgische groepen volgen. Vendex heeft in 1978 Staal Bankiers overgenomen met de gedachte dat financiele diensten meer en meer via warenhuizen geleverd zouden worden. Deze verwachting is echter niet uitgekomen, waardoor Staal Bankiers een vreemde eend in het concern bleef.

De bank, met een vestiging in Den Haag, richtte zich onder leiding van de directeur, drs A. J. H. Jongbloed, op bijzondere transacties zoals de redding van Jamin. Na het vertrek van Jongbloed begin vorig jaar zijn er echter nauwelijks meer van deze bijzondere transacties naar buiten gekomen.

Pag.11: Brussel Lambert

    • Paul Frentrop